De metasequoia's in de St. Antoniuslaan worden woensdag en donderdag gekapt. | Foto: MV
De metasequoia's in de St. Antoniuslaan worden woensdag en donderdag gekapt. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

De zaag gaat in de metasequoia's

Sassenheim n Geen bomen in de Antoniuslaan in de Dr. de Visserlaan, het zal een vreemd gezicht zijn. Op woensdag 2 en donderdag 3 november start de eerste fase met de kap van de 44 metasequoia's (watercipressen).

De hoge bomen zijn geplant in de jaren'80 en waren jarenlang een vertrouwd beeld. Maar de bladeren en naalden zorgen voor dusdanig veel overlast dat, op verzoek van veel omwonenden, de zaag erin gaat. Parkstaete is door de werkzaamheden niet met de auto bereikbaar.

In een latere fase worden ook de zeven paardenkastanjes bij Parkstaete gekapt, net als de 28 essen op de Menneweg tussen de Parklaan en J.P. Gouveneurlaan. De treuressen, zwarte kerspruim en taxussen op de Dr. de Visserlaan blijven behouden. De kastanjes rond de Volksuniversiteit en de bomen aan het Pancraszicht vallen buiten dit project en blijven staan.

De kap van de bomen is onderdeel van de herinrichting van de Antoniuslaan, Dr. De Visserlaan en Menneweg (tussen de Gouveneurlaan en Parklaan). De gemeente wil in 2017 de omgeving rond basisschool De Rank veiliger en duurzamer inrichten en de bomen vervangen. In juni is de bewoners van de straten gevraagd mee te denken over de herinrichting. Zij hebben de keuzes gemaakt voor de nieuwe bomen. In de Antoniuslaan komen valse christusdoorns. In de Menneweg komen Amerikaanse essen. Bij De Rank en Parkstaete komen rode beuken. In de Dr. de Visserlaan worden een lijsterbes, een sierappel en een meidoorn geplant. De bomen worden in de uitvoering van de herinrichting geplant, de start van de uitvoering is nu gepland direct na de zomer volgend jaar. Het plantseizoen start in november 2017 en loopt tot maart 2018.

Het hout van de metasequoia's wordt hergebruikt. De lange rechte stammen gaan naar de houtzagerij, waar ze gedroogd op windkracht gezaagd worden. Voor de planken wordt de komende tijd gezocht naar een herbestemming binnen Teylingen.


Door ruime inschatting aantal Wmo-cliënten 1,7 miljoen niet uitgegeven

Teylingen n De gemeente heeft vorig jaar 1,7 miljoen euro niet besteed aan de zorg rond de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het overschot op het budget voor jeugd- en thuiszorg is vooral veroorzaakt door de ruimte inschatting van het aantal cliënten dat van de Wmo gebruik zou maken. Deze week bleek dat in Nederland alle gemeenten samen nog zo'n 1,2 miljard in de Wmo-portemonnee hebben zitten.

Meerdere gemeenten in Nederland hebben het budget voor jeugdzorg en voor zorg en ondersteuning thuis niet uitgegeven, zo meldde de NOS deze week op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook in Teylingen is er een fors overschot van 1,7 miljoen op de Wmo-begroting. De gemeente liet het onderzoek door bureau AEF uitvoeren omdat het wil weten wat de oorzaak hiervan is.

AEF analyseerde de gegevens over de zorgvragers in Teylingen en hield daarnaast een enquête onder alle inwoners. In het onderzoek concludeert AEF dat de misrekening ontstond in de overdrachtsbestanden van eind 2014 waarin cliënten met indicaties waren opgenomen die daarna, in 2015, gedeeltelijk of helemaal geen hulp of ondersteuning via de Wmo ontvingen. Bijvoorbeeld omdat ze na 2014 in plaats van onder de Wmo, gedeeltelijk onder de Wet langdurige zorg (Wlz) gingen vallen. Sommige van deze cliënten kregen bovendien een andere (goedkopere) vorm van begeleiding dan waarvoor ze volgens de overdrachtsbestanden waren geïndiceerd. Gemeente Teylingen nam deze cliënten en indicaties, net als veel andere gemeenten, vanwege de late overdracht wel op in de begroting van 2015.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat veel mensen niet wisten voor welke vorm van hulp en ondersteuning ze in aanmerking kwamen. Dit speelde met name bij hulp bij het huishouden en ondersteuning in de vorm van vervoer. Ook was voor velen onbekend hoe de aanvraagprocedure loopt. Teylingen zal hierop actie ondernemen. In de Wmo plannen voor 2017 en 2018 heeft communicatie hierover dan ook topprioriteit. Vooral communicatie 'op maat' krijgt voortaan nadrukkelijke aandacht. De eigen bijdrage is vrijwel geen reden om af te zien van gebruik van de Wmo.