Elsbeth Koek (PvdA) in een felle discussie met Peter Scholten (CDA). | Foto: Nico Kuyt
Elsbeth Koek (PvdA) in een felle discussie met Peter Scholten (CDA). | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Begroting vlot door raad

Teylingen n Het is de gemeenteraad gelukt om de begroting voor 2017 vast te stellen. Er werd alleen een tekstcorrectie doorgevoerd. Daarna kon de raad unaniem instemmen met de cijfers voor het volgende jaar. Wel deed de gemeenteraad een aantal oproepen aan B&W om in 2017 uit te voeren.

Door Nico Kuyt

Wethouder financiƫn Kees van Velzen noemde het een 'solide begroting'. De lasten voor de burger stijgen alleen met inflatie en vanaf 2018 laat het een zeer rooskleurig beeld zien. Er kwamen dan ook weinig voorstellen vanuit de raad voor een wijziging. Maar de fracties dienden wel veertien oproepen in aan B&W, de zogeheten moties. Zo wenste de VVD maatregelen voor het verminderen van de diefstal van fietsen bij de stations in Sassenheim en Voorhout. "De diefstal van fietsen rond de stations is onacceptabel. Misschien een koffiekar als sociale controle of een bewaakte fietsenstalling, de mogelijkheden moeten worden bezien", stelde Marlies Volten (VVD). Alleen Trilokaal stemde tegen.

Overlast vliegtuigen

CDA en D66 dienden een motie in om B&W aan te jagen om door overleg met Schiphol de overlast van het vliegverkeer zoveel mogelijk te beperken. Er zijn hierover zorgen. "Ze vliegen regelmatig te laag", constateerde Peter Scholten (CDA). Volgens wethouder Arno van Kempen werden de problemen al met regelmaat aangekaart in de Omgevings Raad Schiphol, waar de regio en Schiphol met elkaar aan tafel zit, maar de gemeenteraad stemde unaniem om het nog een tandje op te voeren. "Er is vaak discussie over met name het aantal nachtvluchten. Schiphol probeert steeds aan de normen te tornen. Het moet nog eens met nadruk worden aangekaart", vond Fred Koot (D66).

Midden- en kleinbedrijf

De ChristenUnie riep op tot het verbeteren van het klimaat voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Teylingen scoort met plaats 51 van de 60 gemeenten in Zuid-Holland niet best op het gebied van de vriendelijkste gemeenten voor het MKB.

Lees verder op pagina 7.