De Langhams Lizards treden op in de Jazz Concert Club. | Foto: pr.
De Langhams Lizards treden op in de Jazz Concert Club. | Foto: pr. Foto: pr.

Oude-stijl jazz door Langham's Lizards

Sassenheim n Een van Europa's topbands speelt op zaterdag 19 en zondag 20 november bij de Classic Jazz Concert Club in de Oude Tol. De band van Thomas 'Spats' Langham speelt de swingende jazz uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

Spats" Langham is een kenner van deze muziekstijl en wordt beschouwd als een van 's werelds beste banjoïsten. In zijn vijfmans band vinden we onder andere saxofonist en klarinettist Matthias Seuffert en trompettist Enrico Tomasso.

Zij spelen de jazz die in de periode tussen de twee wereldoorlogen zo populair was. De jazz die begon in New Orleans verplaatste zich al snel daarna naar Chicago en New York. Daar werden er volop theatershows en musicals mee gemaakt. Een aantal van die liedjes werden radiohits en bleven nog lang daarna populair. Veel van die songs zijn dit weekend te horen in hun oorspronkelijke jazz versie: snel en swingend.

Voor zaterdagavond zijn er nog kaarten beschikbaar. Het zondagmiddag concert is al uitverkocht. Het zaterdagavondconcert begint om 20.00 uur en is in de Theaterzaal van De Oude Tol aan de Hoofdstraat in Sassenheim. De zaal gaat open om 19.15 uur. Kaarten á 15 euro zijn te reserveren via www.classicjazzconcertclub.nl.


Kracht van kunst in Het Oude Raadhuis

Warmond n Alexander Ketele en Ron Weijers exposeren vanaf woensdag 16 november in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 20 november om 16.00 uur.

Ron Weijers (1960) wordt door kenners van zijn werk, omschreven als multi-disciplinair kunstenaar wiens werk berust op een karakteristieke abstracte beeldtaal. Zijn schilderijen onthullen een diepere betekenis en reflecteren zijn visie op hedendaagse ter discussie staande vraagstukken. Door afstand te nemen van de bestaande vormen neemt de metamorfose de macht over in zijn lijnenspel. Een eigenzinnig lijnenspel dat de groei van zijn werk vanaf de oorsprong laat zien. Zijn intuïtieve en karakteristieke combinatie van kleur, materiaal en vorm prikkelt de fantasie van de beschouwer en verleidt hem tot een andere blik op deze wereld. Zijn werk is de ultieme manier van communiceren met zichzelf en met anderen.

Lijnenspel

Alexander Ketele (1954) behaalde een master in de beeldende Kunsten Beeldhouwen aan St. Lukas in Brussel. Voor Alexander is het maken van (veelal abstracte) beelden het uitdrukken van een beweging. Hij wil dat bereiken door verschillende materialen (naast glas vooral staal en koper) die tegen elkaar inspelen, in één werk samen te brengen. De krachten van deze materialen gaan een strijd met elkaar aan, maar kunnen ook harmoniëren. De reden waarom hij glas gebruikt is dat de beweging in dit materiaal doorgaat en het lijnenspel in zijn werk accentueert. Glas is rijk aan mogelijkheden; het nodigt uit tot dialoog. In zijn beelden is glas de drager van structuur en transparantie. Daarbij zijn reflectie en absorptie van groot belang.

De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie duurt nog tot en met zondag 18 december. Die dag is de galerie geopend van 11.00 tot 17.00 uur in verband met de kerstmarkt.


Verkenning van schoonheid in De Pomp

Warmond n Galeriehoudster Clara Sikking opent op zondag 20 november om 15.00 uur een nieuwe tentoonstelling in Galerie de Pomp.

De inspiratie van Liesbeth IJdo voor de sieraden komt voornamelijk uit de natuur, de kettingen en broches zijn gemaakt van koper, messing of zilver en soms zijn er echte bloemen in verwerkt. Sommige broches zijn eigenlijk draagbare objecten, die ook op zichzelf kunnen staan, zoals een vaasje bloemen of een lijst met verwisselbare schilderijtjes.

contrasten in klei

Het werk in keramiek van Margreet de Vries kenmerkt zich door het zoeken naar 'contrasten': contrast in vorm en huid, tussen rust en dynamiek. Gladde witte porseleinklei wordt gecombineerd met aardsgekleurde en ruige steengoedklei, harde lijnen worden tegenover zachte lijnen en vormen gezet. Tijdens de zomer van 2011 is deze zoektocht naar contrasten in materialen uitgebreid met het verwerken van wol tot vilten kommen en schalen en recentelijk tot panelen. De zachtheid van de vervilte wol wordt bewust gebruikt tegenover de ruige steengoedklei of het gladde en koele porselein. Daarnaast loopt al jaren 'beweging' als een rode draad door haar keramische werk. De Vries houdt van dans, houdt van de wind die door het riet en over het water blaast.

Acryl

Johan van Rixtel expoeert met acryl en pasteltekeningen. Tekenen en schilderen waren van kinds af aan al zijn passie. Sinds 2011 volgt hij cursussen modeltekenen bij het Leids schilder- en tekengenootschap Ars Aemula Naturae en ontwikkelde hij zijn karakteristieke handschrift. Zijn werk karakteriseert hij zelf als een verkenning van de schoonheid van de menselijke figuur waarbij achtergrond en model op elkaar inwerken om een evenwichtig beeld te vormen.

Waterkant

Elsa van der Togt – Verhoog maakt aquarellen en heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Ze schildert graag buiten om de rust van de natuur te proeven. Haar inspiratiebron voor deze expositie de waterkant en de eeuwen oude bomen. Deze zijn onder andere te vinden in de Hortus in Leiden. Verder geeft ze aquarelleerles bij de Leiderdorpse Volksuniversiteit.

Galerie de Pomp in de Dorpsstraat in Warmond is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.