Top opent als landskampioen op vrijdag het nieuwe seizoen van de Korfbal League. Wie wil komen kijken, heeft helaas pech; de wedstrijd is een week van te voren al uitverkocht. | Foto: pr. Foto: pr.

TOP start nieuwe seizoen in de Korfbal League

Sassenheim n TOP is regerend landskampioen en speelt daarom op vrijdagavond 18 november de openingswedstrijd van de Korfbal League in de eigen sporthal De Korf tegen verliezend finalist PKC.

In de voorbereiding op de Korfbal League moest de selectie het stellen zonder vijf spelers die met het Nederlands team in voorbereiding waren voor het Europees Kampioenschap. Nadat op 30 oktober de Europese titel met succes was verdedigd, kon coach Jan Niebeek pas weer over alle selectiespelers beschikken. TOP won afgelopen wedstrijd het eigen oefentoernooi. Na de winst op AW/DTV werd de finale van de tweede editie van dit toernooi gewonnen door de vorige winnaar LDODK met 30-20 ruim te verslaan. Niebeek: "Hoewel we de grootste prijs in de korfbalsport afgelopen jaar voor de tweede keer wonnen, zie ik voor het komende seizoen wederom voldoende uitdagingen. Door het vertrek van Friso Boode en Rianne Echten zijn twee sterkhouders vertrokken en hun plaatsen worden ingenomen door jonge talentvolle spelers".

Achttien speelronden lang strijden de tien Korfbal Leagueclubs om een plek bij de eerste vier, wat recht geeft op de play-offs. Na de play-offs wordt de finale gespeeld op zaterdag 8 april 2017 in Ziggo Dome in Amsterdam. Tussendoor speelt TOP van 12 tot en met 14 januari de Europa Cup voor clubs in Sassenheim.

Handbalthriller in De Tulp

Voorhout n De strijd om de koppositie in de eerste divisie blijft onbeslist. De handbalsters van Foreholte kregen concurrent DSVD op bezoek en na een felle strijd eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

26         Foreholte

26         DSVD

In een bomvolle sporthal De Tulp nam Foreholte het initiatief bij de start. Men kwam met 2-0 voor, maar DSVD had het antwoord klaar. De Voorhoutsen knokten zich terug en nam na 10 minuten een 6-4 voorsprong. Maar met name de linker- en rechteropbouwster van DSVD lieten zich gelden. Na 18 minuten kwam Foreholte voor het eerst op achterstand 8-9. De thuisploeg had moeite met de stugge verdediging van DSVD en de dames deden te lang over hun aanval. Met een 11-15 achterstand ging Foreholte de rust in.

In de tweede helft bleef DSVD de baas over Foreholte, dat enorm veel pech kende met ballen op de paal en lat. Ook trof ze een uitstekende keepster van DSVD. En dus was het na drie minuten 12-18. Foreholte toonde echter steeds veerkracht, maar het verschil bleef drie of vier doelpunten. Tot zo'n 10 minuten voor tijd, toen door coach Ricardo Clarijs besloten werd om de linkeropbouwster uit te schakelen door middel van een persoonlijke dekking. De wedstrijd kantelde en Foreholte, dat al veel krachten had verbruikt, kwam toch geleidelijk dichterbij. In de laatste vier minuten bleef het zenuwslopend, maar geen van de ploegen wist nog een gat te slaan, zodat beide één punt kunnen bijschrijven.

Doelpunten: Wendy Smit s(12 (5p)), Dana Vincenten (6), Marisha vd Geest en Britt van Leijden (allebei 2), Ramona Vink, Saskia Kolster, Kim Schuurbiers en Lot van Kampen (allen 1).

MHC Voorhout speelt gelijk

Voorhout n Na het zware verlies tegen de koploper Strawberries van vorige week moesten de dames uit Voorhout zich weer opladen tegen de mede-concurrent Saxenburg. Beide teams hadden de punten hard nodig.

De eerste helft was voor Saxenburg. Voorhout werd onder druk gezet en kon alleen maar verdedigen. Na 15 minuten kwamen de dames uit Haarlem op voorsprong door een goede strafcorner. Voorhout had niets in te brengen en kon alleen maar hopen op een snelle counter. De rust ging in met een 0-1 stand.

Coach Remco Kassels had iets recht te zetten in de tweede helft en de dames uit Voorhout gingen furieus van start. Het zou een gelijk opgaande wedstrijd worden. Het team van Voorhout werd snel beloond. Kirsten Bogert scoorde uit een strafcorner de 1-1. Sanne Dijkstra en Eveline Gordijn zagen hun inzet net niet in het doel belandden. Aan de andere kant hield Femke Merks, keepster van de A1 jeugd, die de geblesseerde Mariska van Vliet verving, met een paar goede reddingen haar doel schoon.