De negen Syrische deelnemers worden gefeliciteerd door de wethouders uit de Bollenstreek. | Foto: MV
De negen Syrische deelnemers worden gefeliciteerd door de wethouders uit de Bollenstreek. | Foto: MV Foto: Caroline Spaans

Vragen over bereikbaarheid gemeente

Teylingen n Het Binnenlands Bestuur heeft voor het tweede jaar op rij een onderzoek uitgevoerd naar de bereikbaarheid van gemeenten. "Teylingen doet het op zich niet slecht, maar verbeteringen zijn mogelijk", stelde raadslid Peter Scholten (CDA) aan de hand van de resultaten vast en stelde hierover vragen aan B&W.

Voor het onderzoek werd aan alle Nederlandse gemeenten per e-mail of webformulier door een mystery-burger een eenvoudige vraag gesteld, dit jaar over het verwijderen van een boom uit een tuin. In tegenstelling tot het vorige onderzoek werd deze e-mail door Teylingen binnen 2 dagen beantwoord, geheel overeenkomstig de gedragslijn voor overheden. Maar verder constateerde het onderzoek dat er geen e-mailadres beschikbaar is op website. Teylingen gebruikt namelijk een webformulier, maar maakt het zo voor de burgers lastiger om met de gemeente in contact te komen. En zo'n digitaal formulier verplicht de burger naar de mening van het onderzoek vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie en is er soms een beperkte ruimte voor de vraag. Naar het oordeel van de onderzoekers valt ook Teylingen in die kuil omdat ze op het formulier meer informatie verlangt dan nodig is voor het beantwoorden van de vraag. Scholten vraagt nu of B&W bereid is maatregelen te nemen met betrekking tot de punten waarop Teylingen wat minder scoort en welke deze dan zijn. (NK)


Inburgerpilot over Nederlandse samenleving

Teylingen n Je komt uit een ander land en moet opeens 'meedoen' in Nederland. Maar hoe kom je er achter hoe hier alles werkt? Waar mag je lopen op het fietspad en mogen twee mannen hand in hand over straat lopen? Twee groepen met deelnemers uit Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout hebben in de afgelopen maanden meegedaan aan een pilot met lessen over de Nederlandse Samenleving. Zij ondertekenden vorige week als eersten de participatieverklaring.

De stroopwafels en dropjes staan op tafel in de grote vergaderzaal van de Mare Groep in Voorhout. Negen deelnemers uit Syrië wachten geduldig. De inwoners van Hillegom (3), Noordwijk (4) en Teylingen (2) vormen een van de twee groepen deelnemers in een speciale pilot, waarin ze in acht lessen hebben geleerd hoe de Nederlandse samenleving werkt. De andere groep bestaat uit inwoners van Lisse en Noordwijkerhout en Teylingen. De lessen zijn ontwikkeld door Vluchtelingenwerk en bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Zo is er les over verkeersregels, maar ook over meer abstracte begrippen zoals verdraagzaamheid. Daarin wordt bijvoorbeeld besproken dat het homohuwelijk is toegestaan. "De cursisten hoeven dus niet te schrikken als ze twee mannen of twee vrouwen hand in hand over straat zien lopen," legt een van de docenten uit. Aan het einde van ieder traject gaat de groep vrijwilligerswerk doen. De twee groepen van de pilot hielpen bij SterkSaam in Lisse en bij Reuring in Noordwijk.

De lessen zijn nu nog een pilot, maar de Nederlandse regering wil vanaf 2017 alle nieuwkomers verplicht een participatietraject laten afleggen, als onderdeel van hun inburgering. De inburgeringscursus blijft daarnaast verplicht. Het doel van het traject is om statushouders de Nederlandse samenleving beter te leren begrijpen. Aan het einde ondertekenen ze een participatieverklaring, waarmee ze verklaren van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en ze te respecteren. De inburgeringscursus blijft daarnaast verplicht.

Met anderen

Met een glimlach op het gezicht zetten Mustafa en May uit Teylingen de handtekeningen op het certificaat. Mustafa noemt Nederland "een klein land met een groot hart". "Ik wil de gemeente bedanken voor de mogelijkheid om te kunnen integreren. Daarbij is deze cursus een goede stap." Toch ziet hij nog wel een barrière in zijn integratie. "Het is ook belangrijk de taal machtig te worden. Nederlands is echt moeilijk, maar we doen ons best." De andere deelnemers, drie uit Hillegom en vier uit Noordwijk, knikken instemmend terwijl de tolk voor de aanwezigen vertaald. Ze zijn het ook eens met het sluitstuk van Mustafa's dankwoord. "Het belangrijkste is dat we hier samen kunnen leven met anderen."

Inmiddels is nieuwe groep al gestart met de lessen in het participatietraject. Zij komen uit Eritrea en de verwachting is dat ze in januari hun handtekeningen kunnen zetten.