Het CDA stelt vragen over de aanpak van fietsendiefstal bij station Sassenheim. | Foto: MV
Het CDA stelt vragen over de aanpak van fietsendiefstal bij station Sassenheim. | Foto: MV Foto: Marieke Voorn

Vragen over fietsendiefstal bij station

Sassenheim n De fractie van het CDA heeft aan B&W vragen gesteld over de diefstal van fietsen bij station Sassenheim. De fractie constateert onder andere dat door de politie weinig aan opsporing doet na een aangifte.

Door Nico Kuyt

Op de site van de politie kan met gebruik van DigiD aangifte worden gedaan van fietsendiefstallen. Dat kost niet alleen veel tijd, maar leidt volgens de fractie ook standaard tot een reactie op de aangifte: 'Geen onderzoek zaak', wat volgens de toelichting betekent: 'Wij onderzoeken uw zaak nu niet. De reden is dat de aanpak van andere misdrijven voorrang krijgt. Dit is afgesproken met het Openbaar Ministerie. Ook geven wij voorrang aan misdrijven waarover we meer informatie hebben', aldus de website.

Het CDA wil nu van de burgemeester, als portefeuillehouder voor openbare orde en veiligheid, weten wat haar mening hierover is en welke zin het heeft voor slachtoffers om nog aangifte te doen. De fractie vraagt B&W om gegevens te verstrekken over het aantal aangiften, het aantal fietsendieven die zijn aangehouden, hoeveel daarvan daadwerkelijk zijn vervolgd en hoeveel gestolen fietsen door de politie zijn terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Het zou daarnaast kunnen zijn dat een aantal door de standaardreactie van de politie geen aangifte doet en dat het aantal diefstallen wellicht vele malen hoger ligt.

Maatregelen

Het CDA vraagt of de burgemeester de politie kan en wil bewegen de huidige insteek te wijzigen en als niet, dan aan te geven welke andere maatregelen worden overwogen om diefstallen van fietsen in Teylingen tegen te gaan en of B&W het als de opdracht ziet met voorrang en op zeer korte termijn aan deze een uitvoering te geven. De fractie wijst daarbij op een motie die de gemeenteraad op 3 november heeft aangenomen over het tegen gaan van fietsendiefstallen bij stations.