De raad stemt in juni tegen wooncontainers voor statushouders.
De raad stemt in juni tegen wooncontainers voor statushouders. Foto: Nico Kuyt

Mocht er nog sprake zijn van woonunits, komt de wethouder wel naar de raad.

De publieke tribune zat deze maand overvol voor een skeelerbaan op de ijsbaan in Warmond. Spandoeken werden omhoog gehesen en dit keer niet uit protest, maar de ijsclubs dienden ervoor een initiatiefvoorstel in . De politieke molen maalt langzaam, maar aan het eind van het jaar kregen de ijsclubs hun zin. Niet naar de zin was het slecht mobiel bereik in Warmond. De providers doen verder niets, maar hadden enkele tips gegeven om het bereik te verbeteren. PvdA en CDA wierpen in de commissie Ruimte die tips in de prullenbak. Het verzoek werd aan wethouder Bas Brekelmans gedaan om dieper naar oplossingen te zoeken.

Juli

De gemeenteraad ging wel met vakantie, maar kon zich tijdens het zonnebaden alvast voorbereiden voor het najaar, want vlak voor het zomerreces dienden omwonenden rond de voormalige Warmondse peuterspeelzaal 'De Woezel' nog alternatieve bouwplannen in. Op het stukje grond moeten woningen komen, een eerder bouwplan was al afgeschoten en ook de laatste vonden de omwonenden niets. Zij kwamen met een inrichting waarbij het groen meer werd gespaard.

De geluidsoverlast langs de A44 bleef eveneens op de politieke agenda. Er had een akoestisch onderzoek plaatsgevonden, dat concludeerde dat de norm nét niet wordt overschreden, dus geen maatregelen nodig zijn, maar op termijn wel. De PvdA wilde begin 2018 dan maar een nieuw onderzoek of het dan wel overschreden wordt en kreeg unaniem steun. Sommige fracties ging het nog niet ver genoeg. Trilokaal wilde alvast maar participatie met de bewoners opstarten over het al of niet nemen van maatregelen, want de buurt is verdeeld. D66 ging een andere kant op en verlangde ook onderzoek langs het spoor in Warmond en Voorhout. De ChristenUnie wilde Rijkswaterstaat vragen de snelheid op de A44 naar 100 terug te brengen.

Net voor het reces overhandigde de gemeentelijke Rekenkamer ook nog het rapport over de Sport- en Cultuurregeling aan de raad. Van deze ondersteuning voor de minima werd weinig gebruik gemaakt. De behandeling volgde na het reces.

Augustus

De gemeenteraad dook op de seksbedrijven. De ChristenUnie wilde een verbod. Het Rijk is namelijk bezig met een wet die een nuloptie mogelijk maakt. De overige fracties vonden het wat voorbarig. Eerst maar wachten op de nieuwe wet. Overigens was er geen seksbedrijf in Teylingen. Een wonderlijke discussie ontvlamde daar over het wapperen van de Regenboogvlag als solidariteit met de acceptatie van homo's, lesbiennes en transgenders. Voor het CDA was de vlag niet nodig. Er is de Nederlandse driekleur. Die verbindt iedereen. De ChristenUnie wilde het juist breder trekken en voor andere wensen uit de gemeente gaan vlaggen, zoals voor vluchtelingendag, slavernij en wereldgebedsdag. Halverwege de pittige discussie meldde B&W dat de vlag al was besteld en hoe dan ook uitgehangen zou worden. Daarmee was de discussie afgelopen en werd de vlag gehesen. De discussie bloeide wat meer vruchtbaar op over een verruiming van de Sport- en Cultuurregeling. De regeling voor de smalle beurs zou ook moeten gaan gelden voor commerciële instellingen als dans-, ballet- en gitaarles, zo vonden de fracties. Ook als een vereniging gevestigd is buiten Teylingen, zou de regeling moeten gelden. Het gaat erom dat de minima mee kunnen doen in sport en cultuur.

September

Al jaren wordt een plek gezocht voor het tankstation in de Lindelaan in Sassenheim. De buurt wil deze weg hebben. Vele vragen zijn er al over de voortgang door de fracties gesteld. Maar het wil maar niet lukken. Ook deze maand struikelde een poging. Gedacht werd aan een plek langs de Teylingerdreef in Voorhout, maar daar kleefden teveel moeilijkheden aan.

Afbeelding