Leerlingen en docenten staan klaar om de aanstaande brugklassers en hun ouders informatie te geven. | Foto: pr.
Leerlingen en docenten staan klaar om de aanstaande brugklassers en hun ouders informatie te geven. | Foto: pr. Foto: pr.

Open dag bij het Rijnlands Lyceum

Sassenheim n De open dag bij Rijnlands Lyceum Sassenheim voor leerlingen van groep 7 en 8 is op zaterdag 14 januari van 10.00 tot 13.00 uur. In de weken daarna zijn er voor ouders en leerlingen ook nog informatieavonden over de leerlijnen cultuur en sport en over het tweetalig vwo-onderwijs.

Op de open dag zijn alle aanstaande brugklassers en hun ouders welkom vanaf 10.00 uur. Zij kunnen demonstratielesjes van 15 minuten volgen waarin veel aandacht voor de praktijk zal zijn. Die lessen worden in vijf rondes gegeven. De eerste demonstratieles start om 10.30 uur, de laatste om 12.30 uur. Iedereen kan op eigen initiatief de school ontdekken. Er wordt ook informatie gegeven over de afdeling tweetalig vwo, de leerlijn Sport en de leerlijn Cultuur.

Op het podium in de aula is een kunsttentoonstelling, die doorloopt in het kunstcafé. Ook vinden er doorlopende presentaties van verschillende vakken plaats, in lokalen en op het Leerplein. Iedere bezoeker ontvangt een tasje met daarin onder andere de brochure van de school. Het programma van de Open Dag, met de plattegrond van de school erop, wordt bij de entree uitgedeeld.

Het Rijnlands Lyceum Sassenheim is een school voor mavo, havo, vwo en tweetalig vwo. Het is gevestigd in een modern gebouw voor zo'n 1.400 leerlingen en 130 medewerkers.

Cultuur en sport

Op dinsdag 17 januari begint om 19.30 uur de informatieavond over de leerlijnen Cultuur en Sport. De school is open vanaf 19.00 voor een kop koffie. De bijeenkomst is voor zowel leerlingen als hun ouders. Voor de pauze gaan leerlingen actief aan de slag terwijl de ouders in de aula algemene informatie krijgen. Na de pauze is er gelegenheid om specifieke informatie te krijgen over de brugklas en over de leerlijn Cultuur en de leerlijn Sport. Ook is het mogelijk informatie in te winnen over brugklasbegeleiding.

Tweetalig vwo

Leerlingen en ouders die geïnteresseerd zijn in tweetalig vwo zijn welkom op donderdag 26 januari om 19.30 uur om zich te informeren over deze vorm van onderwijs op het Rijnlands Lyceum. De deuren staan open vanaf 19.00 uur. Tweetalig onderwijs betekent dat meer dan de helft van de lessen in het Engels wordt gegeven door onze speciaal opgeleide docenten. Hierdoor leren de leerlingen die taal snel en goed. Daarnaast is er veel aandacht voor internationalisering en Europa, door bijvoorbeeld e-mailprojecten met andere landen en uitwisselingen.


Tweeduizend nieuwe bomen planten

Teylingen n Betrokken Teylingers en Natuur Ontdekkings Centrum Koudenhoorn presenteerden op de eerste editie van de Duurzaamheidsmarkt het initiatief om 2.000 nieuwe bomen in Teylingen te gaan planten.

De gemeente heeft als voornemen om in 2030 honderd procent duurzaam te zijn. Om inwoners een inkijkje te geven hoever dat plan gevorderd is en wat er nog moet gebeuren, werd op de laatste woensdag van het jaar de Duurzaamheidsmarkt georganiseerd.Zowel de gemeente als inwoners en ondernemers presenteerden aan de 400 bezoekers hun duurzame initiatieven. Een voorbeeld is de Stichting Bollenstreek Duurzaam. De Stichting in oprichting bestaat uit inwoners uit de hele bollenstreek die met elkaar een energiecoöperatie op willen zetten in 2017.

Meer groen in tuinen

Wethouder Kees van Velzen kondigde bij de opening tevens twee acties vanuit de gemeente aan: 'Operatie Steenbreek', waarbij de gemeente wil inwoners stimuleren om van een stenen tuin weer een groene tuin te maken. Tot 31 januari maken inwoners kans op een gratis tuinadvies door aanmelding via: info@degroeneuitdaging.nl.

En voor drie initiatieven die zich aanmelden in GroenDichterbij wordt een aanmoedigingsbonus van 100 euro beschikbaar gesteld. Groen Dichterbij is een initiatief van het Oranjefonds en IVN en ondersteunt en versterkt mensen die samen aan de slag gaan met de aanleg van het beheer van groenvoorzieningen in hun leefomgeving. Aanmelden van een bestaand of nieuw initiatief kan tot 31 maart via www.groendichterbij.nl.