Cok van Steijn en Emiel van der Hoeven bij twee bijzondere tableaus. | Foto: Willem Krol
Cok van Steijn en Emiel van der Hoeven bij twee bijzondere tableaus. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Een schatkamer vol historie

Voorhout n De klok uit het voormalig gemeentehuis, een uniform van de Bescherming Burger Bevolking en bakken vol unieke foto's van Ferry Knop; het nieuwe Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout is de schatkamer van de Voorhoutse historie. Op zaterdag 28 januari wordt het centrum officieel geopend.

Jarenlang stonden de eigendommen van de Historische Kring Voorhout (HKV) opgeslagen in de containers, schuurtjes en ook bij lid Emiel van der Hoeven thuis. De zoektocht van de historische vereniging naar een eigen vaste ruimte was er dan ook een van de lange adem. Sinds de oprichting in 1998 konden na een aantal jaren weer de verhuisdozen ingepakt worden. Vanaf 2012 was de HKV te gast in Park Overbosch. De verhuizingen zijn vanaf dit jaar verleden tijd met een eigen Kenniscentrum in de Bonekruidstraat. Het gebouw was een noodlokaal van de EmmaĆ¼sschool, maar staat al een tijdje leeg. HKV mag er nu van de gemeente gebruik van maken. "Daar zijn we heel gelukkig mee, eindelijk een eigen locatie," lacht voorzitter Cok van Steijn. De locatie is voor hem extra bijzonder. "Mijn overgrootvader heeft op boerderij Oosthout gewoond, die vroeger op deze plek stond. Nu zijn we terug op historische grond en is het een thuis voor de HKV."

Bidprentjes

Het gebouw is door de vereniging compleet verbouwd. De ingang is nu nog op het schoolplein, maar wordt verplaatst, zodat de HKV een eigen entree heeft. De hal is omgedoopt tot Raadhuisplein. Daar staan bijzondere tableaus, afkomstig uit het voormalig gemeentehuis van Voorhout. Op de tableaus, afkomstig uit 1907 en 1955, staan de namen van de toenmalige leden van B & W. "Die zijn zo zwaar, dat ze met een gaasbakkenlift omhoog zijn getild." Aan de linkerkant kunnen bezoekers naar de Foranholtezaal, gekozen als ruimte voor exposities. De muren zijn zwart, zodat de tentoongestelde items nog beter uitkomen, legt Van der Hoeven uit. "Dat heb ik in een museum gezien en ik wilde het hier graag ook." Het resultaat is prachtig, want de bidprentjes -onderdeel van de eerste tentoonstelling Hemels Voorhout- komen perfect uit. Lees verder op pagina 9.