De Lionsclub Bollenstreek zamelt in februari koffiepunten in voor de Voedselbank. | Foto: pr.
De Lionsclub Bollenstreek zamelt in februari koffiepunten in voor de Voedselbank. | Foto: pr. Foto: Caroline Spaans

'Met 40 euro per maand, dan koop je geen koffie'

Teylingen n Lionsclub Bollenstreek verzamelt in samenwerking met de voedselbank Teylingen weer Douwe Egberts waardepunten. De verzamelde punten worden door DE met een bonus van 15 procent vermeerderd en ingeleverd voor pakken koffie voor de plaatselijke voedselbanken.

Ondanks het feit dat de economie weer aantrekt, leven er in de Bollenstreek nog veel mensen onder de armoedegrens. Deze streekgenoten komen in aanmerking voor voedselpakketten van de plaatselijke voedselbanken. Koffie bederft niet en wordt dan ook zelden aangeboden door de supermarkten. "Als je van 40 euro per week moet rondkomen is een pak koffie vaak te duur", zegt Cees Pronk van de Lionsclub Bollenstreek. "Mede namens de voedselbanken rekenen wij weer op een grote hoeveelheid Douwe Egberts waardepunten."

Deze waardepunten kunnen heel de maand februari worden ingeleverd bij de Albert Heijn (Warmond, Sassenheim en Voorhout) en bij de Plus (Voorhout).


Gemeentebestuur geeft het goede voorbeeld

Teylingen n Wethouders en raadsleden van de gemeente Teylingen en van gemeente Oegstgeest zijn vorige week getraind door medewerkers van de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden in het reanimeren en gebruiken van een AED. Enkelen van hen hebben zich direct opgegeven als burgerhulpverlener. De ambulancedienst vindt dat ze hiermee een mooi signaal afgeven.

'Helpt u ons de eerste zes minuten?' Met deze slogan wil de ambulancedienst inwoners oproepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. De eerste zes minuten kan het verschil worden gemaakt. Natuurlijk doet de ambulance zijn best om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de reanimatie te starten, maar in de praktijk kan ongeveer twintig procent van de ambulances in de eerste minuten op de plaats van het incident zijn. Omdat de overlevingskansen sterk afhangen van het moment waarop gestart wordt met de reanimatie, kan hulp van de burger van levensbelang zijn.

Op 31 maart is de regionale ambulancevoorziening Hollands Midden gestart met het alarmeren van burgerhulpverleners. De campagne om burgers op te roepen is in volle gang en inmiddels hebben zich al meer dan 4800 vrijwilligers zich aangemeld via de website www.ravhm.nl van de ambulancedienst. Gestreefd wordt naar minimaal één procent van de inwoners van Hollands Midden, wat neerkomt op ongeveer 8000 inwoners. Dit aantal is nodig om een dekkend netwerk van hulpverleners te krijgen. Joost Bernsen, leidt het project namens de RAV: "Het is een fantastisch signaal dat de gemeenten afgeven door zelf een AED-training te volgen. Ik hoop dat veel burgers dit voorbeeld ter harte nemen en zich snel inschrijven voor een training en als burgerhulpverlener". Via de hartstichting is hierover informatie te vinden. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars graag tegemoet in de kosten van een training.

Het voltallige college van Teylingen heeft de trainig voltooid. | Foto: pr.