Lisa van der Geest (m) op het podium, samen met Ankie Ytsma (tweede) en Anne Tauberop (derde plaats). | Foto: pr./ Arjen Vervoort
Lisa van der Geest (m) op het podium, samen met Ankie Ytsma (tweede) en Anne Tauberop (derde plaats). | Foto: pr./ Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Lisa van der Geest ook de beste in Alternatieve Elfstedentocht

Warmond n Lisa van der Geest heeft vanmiddag de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gewonnen. Op het bevroren meer in Oostenrijk versloeg ze op een seconde Ankie Ytsma. Anne Tauberop werd derde op slechts twee seconde.

De Warmondse had op de Weissensee lange tijd geen uitzicht op het goud, maar doordat Elma de Vries vlak voor de finish viel, ging Van der Geest juichend over de streep. De Vries eindigde als vierde. Van der Geest finishte met een tijd van 7.57.51.

Het is voor Van der Geest het derde succes in korte tijd. Eerder dit jaar won ze de eerste marathon op natuurijs en pakte ze ook de winst in de wedstrijd op haar verjaardag.

De andere Warmondse in het peloton, Iris van der Stelt, wist eerder in de wedstrijd de aandacht op zich te vestigen. Ze ontsnapte zo'n 60 kilometer voor het einde uit de kopgroep, maar kon dat niet volhouden. Op 30 kilometer werd ze door de zes andere rijdsters weer ingerekend. Ze eindigde uiteindelijk op de zesde plaats.Bij de mannen ging de winst naar Crispijn Ariƫns.

Aart Koopmans Memorial

Een paar dagen later zou de Aart Koopmans Memorial verreden worden op de Weissensee. Een wedstrijd die Lisa van der Geest vorig jaar won. Door de dooi en het vele water op het ijs is in overleg met de KNSB de wedstrijd afgelast. De veiligheid van de schaatsers kon niet gegarandeerd worden.

Op 22, 25 en 26 februari worden er in Zweden (in Lulea en in Falun) nog drie wedstrijden verreden om de KPN Grand Prix.


Eerste verlies The Bassets

Sassenheim n De winterstop duurde voor de rugbyers van The Bassets langer dan verwacht. De tweede competitie helft had al lang in volle gang moeten zijn, maar het winterse weer zorgde er twee weken lang voor dat de velden onbespeelbaar waren. Tot zaterdag, met de wedstrijd in en tegen Castricum.

Castricum is een ploeg bestaande uit taaie duinranders en buitenlandse gastspelers, maar ook een ploeg die The Bassets goed ligt. Bassets-trainer Phil Leck moest door vele afwezigen vanwege de griepgolf veel in zijn team omzetten, maar voelde zich zeker niet kansloos. Hoewel zijn team vocht voor wat het waard was konden ze niet echt voor gevaar zorgen. De schade bleef voor de bezoekers tot de rust beperkt, 14-3.

Direct na de thee werd het 14-6, maar het gebeuk ging zijn tol eisen zodat de Sassenheimse equipe steeds verder werd terug gedrongen. Het wachten was op de Castricumse genadeklap en die viel halverwege de tweede helft. The Bassets waren op en daar maakte Castricum leep gebruik van en bepaalde de eindstand op 29-6.

Op zaterdag 11 februari speelt The Bassets om 15.00 uur de uitwedstrijd in Den Haag.


Schaatsbekers voor Luka en Patricia

Warmond n Op de ijsbaan De Uithof in Den Haag worden elk seizoen meerdere wedstrijden per leeftijdscategorie georganiseerd over verschillende afstanden. Op zondag 5 februari was de finale wedstrijd voor de pupillen. Een 500 en een 700m moest er nog gereden worden. Luka Fredrikze bij de pupillen A en Patricia Koot bij de pupillen B stonden na afloop op de hoogste trede.

Deze twee leden van de Warmondse IJsclub waren in hun leeftijdscategorie de beste rijders over vijf wedstrijden. Rens Vergeer miste door een polsblessure de eerste wedstrijd en daarmee punten voor een goede eindklassering. Ook bij junioren C stonden WIJC'ers op het podium, Rianne Koot werd tweede en Tessa van Schie haalde brons.

Thialf

Op zaterdag 4 februari deed Okke Mouwen (WIJC, pupillen A) mee met een wedstrijd in Thialf in Heerenveen. Hij reed 2.19.82 op de 1500m en verbeterde daarmee het negen jaar oude WIJC clubrecord Kees Heemskerk (2.21.45). Op de 500 meter wist Okke ook een nieuw persoonlijk record te rijden: 44.75 (was 46.49).

Luka Fredrikze en Patricia Koot met hun gewonnen bekers. | Foto: pr./Paul Fredrikze.