Burgemeester Breuer en wethouder van Kempen op bezoek in het Alzheimer café in september 2015. Teylingen wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn. | Foto: PR
Burgemeester Breuer en wethouder van Kempen op bezoek in het Alzheimer café in september 2015. Teylingen wil graag een dementievriendelijke gemeente zijn. | Foto: PR Foto: PR

'Taboe doorbreken voor een dementievriendelijke samenleving'

Teylingen n Vanwege het twintig jarig bestaan van het Alzheimer Café Teylingen is er op maandagavond 13 februari een lezing 'Leven met dementie' in Sassembourg.

Gastspreker Frans Hoogeveen, specialist dementiezorg en schrijver, belicht het onderwerp 'Leven met dementie'. In zijn betoog vertelt hij over het dagelijks leven met dementie. Hoe gaan we om met mensen met dementie? Je kunt daarbij niet vroeg genoeg beginnen met het delen van kennis; 'Jong geleerd is oud gedaan'. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vertelt Hoogeveen ook over het (lerend) vermogen van mensen met dementie om zich aan te passen aan hun situatie.

Irma Alfrink is bestuurslid voor Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Holland Noord. Zij maakt onderdeel uit van de werkgroep die maandelijkse bijeenkomsten in de Agneshove en de lustrumbijeenkomst in Sassembourg organiseert.

U vertelt dat de bijeenkomst een feestelijk tintje krijgt vanwege het twintig jarig bestaan. Dat klinkt tegenstrijdig; Alzheimer en feestelijk...

Alfrink: "Ja, dat zou je kunnen denken, maar aan de andere kant mag zo'n feestelijk tintje best, want het is goed dat het Alzheimer Café bestaat. Bezoekers krijgen deskundige informatie en er is ruimte voor onderling contact.

We hebben besloten om met deze bijeenkomst wat meer uit te pakken, ook om het Café nog meer bekendheid te geven. Dat is mogelijk door de giften van Radio Boterbloem en Kringloopwinkel Op Dreef. Daarom kiezen we voor een grotere locatie (in Sassembourg) en een bekende gastspreker in de persoon van Frans Hoogeveen. Hij vertelt over leven met dementie en het lerend vermogen van mensen met dementie.

Omdat leren centraal staat, hebben we ook vertegenwoordigers van basisscholen uit Teylingen, Lisse en Noordwijkerhout uitgenodigd. Zij krijgen het boek 'Oma's hoofd is versleten' cadeau, om daarmee op scholen kinderen op speelse wijze te informeren over dementie."

Waarom is het Alzheimer Café opgericht?

"Twintig jaar geleden bedacht Bere Miesen, klinisch psycho(geronto)loog bij de Universiteit Leiden, het concept van het Alzheimer Café. Hij wilde een ontmoetingsplaats creëren voor mensen met dementie, maar het moest tegelijkertijd ook een plek zijn om informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld voor partners en mantelzorgers, maar ook hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn welkom. Wat begon in een kleine collegezaal van de universiteit, is via Marienhaven in Warmond en 't Onderdak in Sassenheim, nu maandelijks in de Agneshove in Voorhout. Daar organiseren wij het Alzheimer Café voor mensen uit Teylingen, Lisse en Noordwijkerhout. Het Café in Teylingen is dus een voortzetting van de allereerste bijeenkomst in Leiden, alweer twee decennia geleden."

Is het Café nog steeds nodig?

"In de afgelopen jaren is er veel meer bekendheid gekomen over dementie en Alzheimer. Toch blijft het een taboe. Mensen met dementie of hun familieleden durven er niet voor uit te komen. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor. Zo wil Teylingen graag een dementievriendelijke gemeente zijn. Dat is een positieve ontwikkeling. Maar een plek waar bezoekers informatie krijgen en waar ruimte is voor onderling contact blijft noodzakelijk en waardevol.

Wanneer denkt u de deuren te kunnen sluiten?

"Oeh, dat is een lastige vraag. Dat gebeurt in een tijd waarin het taboe rond dementie volledig doorbroken is en mensen met dementie een volwaardig onderdeel zijn van de samenleving. Ik weet niet of ik dat nog ga meemaken. Het lijkt me zelfs bijna een utopie. Toch zou het prachtig zijn als dat in de toekomst wel gebeurt."

Het Alzheimer Café is op maandag 13 februari van 19.30 tot 21.00 uur in Sassembourg (Jan van Brabantweg 1 in Sassenheim). De deuren gaan open om 19.00 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Vrijwilligers van Welzijn Teylingen kunnen voor vervoer zorgen. Meer informatie bij mevrouw C. van Noort: 06-10918151.