Winnaar Joël zit op de rode voorleesstoel, daarachter  de andere deelnemers uit Teylingen en Lisse en de wethouders.
Winnaar Joël zit op de rode voorleesstoel, daarachter de andere deelnemers uit Teylingen en Lisse en de wethouders. Foto: Marieke Voorn

Op de rode stoel komen spannende verhalen tot leven

Teylingen n De grote rode stoel staat klaar voor de voorlezers uit Teylingen en Lisse. Zij zijn 6 van de in totaal 3206 schoolkampioenen in Nederland. In bibliotheek van Sassenheim deden zij zaterdag mee aan de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar werd Joël van der Hoeven uit Voorhout. Op woensdag 29 maart is de kwartfinale in de bibliotheek in Leiden.

Het publiek ging er eens goed voor zitten, want de voorlezers zijn natuurlijk niet voor niets afgevaardigd door hun school. Bente Witteman (Andreasschool, Voorhout) knalt er als eerste op een positieve manier in met haar fragment uit Sjakie en de Chocoladefabriek. Demi Leerling (De Lisbloem, Lisse) weet wat haar te wachten staat, want zij werd vorig jaar ook al schoolkampioen. Terwijl er in een publiek een speciaal spandoek voor haar de lucht in gaat, leest zij pakkend voor uit het boek Oma Boef. Dhanista Bharos (De Rank, Sassenheim) is als derde en heeft gekozen voor Percy Jackson en de Olympiers 1 - De bliksemdief. "Je was heel betrokken bij het boek," was na afloop het lovende oordeel van de jury. Isabella Berk (Antoniusschool, Voorhout) leest met haar heldere stem mooi voor uit De club van 7 en het lege huis. Ook Maartje van Velzel (Het Landtgoed, Warmond) krijgt dat compliment voor het door haar voorgelezen fragment uit De knotsgekke wereld van Lotte Wirwar. Als laatste mag de latere kampioen plaatsnemen. Joël van der Hoeven (De Regenboog, Voorhout) boeit het publiek met zijn voordracht uit het boek 'Schaduwspits' van Corien Botman.

Voetbal en gitaren

De jury, bestaande uit wethouders Arno van Kempen (Teylingen) en Adri de Roon (Lisse), kiest na lang beraad voor de leerling uit groep 8b van De Regenboog. "Het was een echt jongensverhaal, over voetbal en gitaren. Je leest voor in een prettig tempo en weet het publiek er echt bij te betrekken. Heel knap gedaan," prijst de jury hem. Joël straalt na afloop. Ook zijn ouders, broertje, zusje en juf Els zijn maar wat trots.

Nieuwslezer

Iedereen die wil horen hoe mooi Joël kan voorlezen, heeft nog een kans. Naast een boekenbon, ontving hij nog prijs: op zaterdag 18 februari mag hij om 9.30 uur het nieuws voorlezen in de radio-uitzending van de Bollenstreek Omroep (BO).