Het pand aan de Kagerdreef, dat SOS symbolisch voor 1 euro overneemt. | Foto: pr.
Het pand aan de Kagerdreef, dat SOS symbolisch voor 1 euro overneemt. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

'Uitgangspunt is dezelfde lasten voor verenigingen'

Sassenheim n Het uitgangspunt van de gemeente is dat in verschillende situaties dezelfde lasten voor verenigingen gelden. Zo kan volgens het gemeentelijk beleid een vereniging zelf eigenaar worden van een accommodatie en in dat geval komen alle kosten ook voor rekening van de vereniging.

Dat antwoordt B&W op vragen van Rob ten Boden (Trilokaal) rond het overdragen door de gemeente van het pand op Kagerdreef 72 voor 1 euro aan de Stichting Oud Sassenheim (SOS). Het overdragen, met recht van terugkoop voor hetzelfde symbolische bedrag, past volgens B&W binnen het gemeentelijk beleid. De vereniging wordt zo zelf verantwoordelijk voor haar bedrijfsvoering. De gemeente ondersteunt zo het verenigingsleven en geeft invulling aan het uitgangspunt dat Teylingen geen eigenaar is van voorzieningen en dat beheer en exploitatie op afstand worden gezet.

Verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties rond de voorzieningen. Zo kan de gemeente eigenaar zijn, het van een derde huren, via een exploitant werken, of is de vereniging eigenaar of is het eigendom overdragen en behoudt de gemeente het eerste recht van terugkoop, zoals SOS. In het specifieke geval van de Volksuniversiteit Sassenheim was de afspraak een lage huur. waarbij de organisatie wist dat ze zouden vertrekken zodra verkoop aan de orde komt en er een alternatief aangeboden wordt.

Gelijke behandeling

In het algemeen worden verenigingen op basis van vaststaand beleid gelijk behandeld, aldus B&W. In de praktijk kan het wel een verschillende uitwerking hebben. Per situatie wordt gekeken wat het gemeentelijk belang en het belang van de betreffende vereniging is. Op basis daarvan wordt in overleg met de betrokken vereniging een keuze gemaakt. (NK)