Chris Geurts, voorzitter van Blue Cap, (tweede van rechts) overhandigt het keurmerk. | Foto: pr.
Chris Geurts, voorzitter van Blue Cap, (tweede van rechts) overhandigt het keurmerk. | Foto: pr. Foto: pr.

Blue Cap Keurmerk voor Wasbeek

Sassenheim n De leiding van zwembad Wasbeek heeft donderdag 2 maart het Blue Cap Keurmerk ontvangen. Dit betekent dat de zwembadroosters en watercirculatiesystemen in het zwembad veilig zijn.

Zwembadinspecties.nl onderzocht op 24 januari de risico's op beknelling door vastzuiging van lichaamsdelen en lang haar in dit zwembad. Het onafhankelijke inspectiebureau concludeerde dat de Wasbeek voldoet aan de eisen van het Blue Cap Keurmerk. Wasbeek is het eerste zwembad dat in 2017 het keurmerk krijgt.

Locatiemanager Josan Zoetemelk (links op de foto) las over The Blue Cap Foundation en beknellingsongevallen. Zij besloot actie te ondernemen. "Ik vroeg me af of onze roosters wel veilig waren. We dachten dat het wel goed zat, maar je wilt bevestiging. Dat is ook belangrijk voor de ouders die hun kinderen hier laten zwemmen," legt zij uit. "Het geeft een veilig gevoel dat we nu zeker weten dat ze veilig zijn. Ik hoop dat veel zwembaden ons voorbeeld volgen," besluit directeur Hans van der Linden (tweede van links) van STiWA Exploitatie & Beheer.

kleinzoon verloren

The Blue Cap Foundation is in 2010 opgericht door Jan Jonker die in dat jaar zijn kleinzoon (12) verloor. Hij werd door enorme krachten vacuüm gezogen aan het rooster van een zwembad. De kracht van het vacuüm was dusdanig groot dat drie omstanders Willem niet van het rooster konden bevrijden. The Blue Cap Foundation pleit al langere tijd voor het meten van beknellingsrisico's in zwembaden. Volgens de stichting is het de enige manier om de veiligheid van afzuigroosters en beknellingsrisico's in kaart te brengen.