Soms werd over de stellingen door de leerlingen behoorlijk de rode kaart van de twijfel opgestoken. | Foto: Nico Kuyt
Soms werd over de stellingen door de leerlingen behoorlijk de rode kaart van de twijfel opgestoken. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Levendig verkiezingsdebat

Sassenheim n Vier politieke partijen werden op vrijdag in de aula van het Rijnlands Lyceum aan de tand gevoeld over enkele stellingen die in de verkiezing voor de Tweede Kamer spelen. De leerlingen van de bovenbouw stelden daar kritische vragen aan drie kamerkandidaten en een partijvoorzitter en er ontspon een stevig debat.

Door Nico Kuyt

Het debat werd gevoerd met de kandidaten voor de Tweede Kamer Wendelien Tönjann (VVD), Julius Terpstra (CDA) en Roelof van Laar (PvdA) en de partijvoorzitter van D66-Teylingen, Katja Heede. De eerste stelling, 'Er moet een maatschappelijke dienstplicht worden ingevoerd', trof meteen een gevoelige snaar bij de jeugd. De één vond het wel een goed idee om iets terug te doen aan de maatschappij, maar de ander was fel tegen een dienstplicht. Van de afgevaardigden was het CDA voor. Het is goed voor de samenleving en je steekt er zelf wat van op. De VVD dacht anders. Bij defensie en zorginstelling heb je speciale vaardigheden nodig. De jeugd moet niet naar een kamp. D66 hikte weer tegen de verplichting. Je moet kijken wat jongeren zelf willen en hun de keuze overlaten. Maar voorstander PvdA legde de vinger op de levenservaring die je ermee opbouwt. In andere landen is het zo´n tussentijdje heel gewoon. Echter, een scholiere zag er helemaal niets in. In de tijd vlak voor het schoolverlaten heeft zij het al druk genoeg, zoals voor het examen. Een mede-scholier hakte er stevig op in. "Mijn moeder werkt in de zorg en heeft moeten strijden om haar baan te behouden. Nu wilt u die banen laten vervullen door jongeren die er niets van weten. Dat is geldverspilling, tijdverspilling en neemt een deel van de opleiding weg. Het is gewoon een slecht idee."

Euthanasie

Hierop volgde een nogal zware discussie of het een goed idee is dat euthanasie makkelijker wordt voor mensen van 75 bij een voltooid leven. Een scholiere wees op eenzame ouderen die er klaar voor zijn, maar nu niet mogen, maar een andere kende iemand die een depressie had gehad. Als die toen de keuze had gehad, leefde zij niet meer. Met therapie is zij eruit gekomen. Na het sluitstuk of Nederland vluchtelingen moet opvangen op een absoluut minimumniveau, liep het debat naar een einde. De leerlingen hebben maandag en dinsdag op school gestemd op hun partijvoorkeur. Het debat is een initiatief van politiek Teylingen om jongeren meer daarbij te betrekken. Het idee leeft om het volgend jaar groter op te zetten rond de gemeenteraadsverkiezingen.

Stemmen

Vandaag, woensdag 15 maart, is het aan de inwoners van Teylinger van achttien jaar en ouder om te stemmen voor de Tweede Kamer. De stemlokalen in Voorhout (6), Sassenheim (6) en Warmond (1) zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. De mobiele stembureaus bij de BNS en het Bestuurscentrum (Voorhout), Sassembourg en de Julianakerk (Sassenheim) en Het Butterhuis (Warmond) hebben beperkte openingstijden. De uitslag van de verkiezingen wordt na afloop zo snel mogelijk op www.deteylinger.nl geplaatst.