Het gebouw van De Vaart blijkt toch niet zo geschikt te zijn voor gesloten jeugdopvang. | Foto: Nico Kuyt
Het gebouw van De Vaart blijkt toch niet zo geschikt te zijn voor gesloten jeugdopvang. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Opvang jeugd zoveel mogelijk in regio na sluiting De Vaart

Sassenheim n De Teylingse jeugd in de instelling van gesloten jeugdzorg in De Vaart aan het Poelruiterpad wordt, na de sluiting, zoveel mogelijk in de regio opgevangen. Het gaat daarbij om instellingen in Alphen en Oegstgeest.

Door Nico Kuyt

Het is al jaren een gedoe rond de gebouwen naast de jeugdgevangenis Teylingereind. Het gebouw van De Vaart was als uitbreiding van de gevangenis bedoeld, maar na de realisatie bleek er geen behoefte meer aan. Het werd bovendien in 2011 gebouwd op een veld dat eigenlijk bedoeld was voor recreatie van de Klinkenbergerplas, maar de voormalige gemeente Sassenheim bleek dat te zijn vergeten en het veld kon niet meer worden opgeëist. Uiteindelijk werd het leegstaande gebouw verhuurd aan De Vaart voor de gesloten behandeling van jeugd van 12 tot en met 18 jaar die te kampen heeft met ernstige problematiek, zoals loverboys. Maar na enkele luttele jaren sluit ook De Vaart weer de deur. De Vaart vindt het gebouw toch een beetje teveel een gevangenis gelijken en ook is de huur van het ministerie te duur. Daarnaast wil het ministerie het alsnog als jeugdgevangenis inzetten. Tevens wenst De Horizon uit Rotterdam, waaronder De Vaart valt, dichter bij huis de jeugd opvangen. Toen wethouder Arno van Kempen hoorde dat De Vaart zou sluiten heeft hij meteen contact gezocht met directeur Bert Koetze. Ook heeft hij het in de regio Holland Rijnland aangekaart. En in de nieuwe contracten met de zorgaanbieders is overeengekomen dat twee derde van de jeugdigen binnen de regio, dus in Alphen en Oegstgeest worden opgevangen. Voor de overige een derde is dat nog niet het geval en zij zijn geplaatst in Rotterdam of Den Haag, maar de regio gaat door om ook deze naar de regio toe te halen, zo geeft Van Kempen aan op vragen van raadslid Shari van den Hout (ChristenUnie).

Open huis brandweerkazerne Voorhout

Voorhout n Voor een blik achter de schermen in de vernieuwde kazerne van de brandweer Voorhout, kunnen bezoekers op zaterdag 25 maart tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in de kazerne aan de Nijverheidsweg 32b.

Naast rondleidingen, laat de jeugdbrandweer zien wat zij allemaal kunnen. Bezoekers kunnen zien hoe je een vlam in de pan niet moet blussen en over welke vaardigheden de brandweermannen en - vrouwen moeten beschikken tijdens de demonstratie hulpverlening.

Kazerne Voorhout is een van de 47 kazernes van Brandweer Hollands MIdden, waar ruim 1300 mensen, waarvan 950 vrijwilligers, dagelijks waken over de veiligheid.