David Keus en Muhannad Hawasli krijgen na afloop een bloemetje. | Foto: Esther Luijk
David Keus en Muhannad Hawasli krijgen na afloop een bloemetje. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

VluchtelingenWerk geeft les

Sassenheim n De les maatschappijleer van de 4 vwo-klas op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim had vorige week een bijzondere invulling. Twee leerlingen nodigden in het kader van een schoolopdracht stichting VluchtelingenWerk uit als gastspreker tijdens hun presentatie. Een les die, als het aan VluchtelingenWerk ligt, zeker navolging gaat krijgen op andere scholen in Teylingen.

Door Esther Luijk

De opdracht die de leerlingen hadden meegekregen was om een presentatie te houden over een maatschappelijk probleem. Merel Wijtvliet (15) en Sindy Rietvink (15) kozen voor het internationale vluchtelingenprobleem en vertelden hun medeleerlingen over de zaken die een vluchteling allemaal moet regelen als hij in Nederland aankomt. De vertegenwoordiger van VluchtelingenWerk, David Keus, had op zijn beurt de Syrische vluchteling Muhannad Hawasli meegenomen. Muhannad vertelde over zijn vlucht uit Syrië, hoe hij daar als hoogopgeleide man een goede baan achterliet en over zijn leven in Nederland. Hij volgt pas zes maanden taallessen en maakt indruk op de leerlingen met het zijn goede beheersing van de Nederlandse taal. "Mijn familie is niet hier, je spreekt te taal niet, krijgt met heel veel instanties te maken die je niet kent. Het is moeilijk je aan te passen als alles zo vreemd is. Maar vluchtelingenwerk heeft me erg geholpen. Zij helpen ons goed op weg."

De les maakte indruk op de leerlingen en dat is precies wat Sylvia Broer, projectontwikkelaar VluchtelingenWerk, in de toekomst ook hoopt te bereiken op andere scholen. "Het staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn een project aan het ontwikkelen waarin we lessen gaan geven op scholen in de omgeving. We willen als VluchtelingenWerk naar buiten treden en zo draagvlak creëren. Wie zijn de vluchtelingen en wat is hun verhaal? En wat doet vluchtelingenwerk eigenlijk? Door die vragen te beantwoorden willen we mensen voorlichten en polarisatie tegengaan."