Bewoner Piet Hermans vraagt in de raadscommissie om maatregelen tegen de vele inbraken die de Oude Herenweg plagen. | Foto: Nico Kuyt
Bewoner Piet Hermans vraagt in de raadscommissie om maatregelen tegen de vele inbraken die de Oude Herenweg plagen. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Golf van inbraken in woningen Oude Herenweg

Voorhout n Piet Hermans, kweker en bewoner aan de Oude Herenweg in het noorden van Voorhout heeft in de afgelopen raadscommissie Bestuur politiek Teylingen opgeroepen maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren en het aantal inbraken in deze landweg tegen te gaan.

Door Nico Kuyt

Hermans sprak namens alle inwoners van de weg. De afgelopen tijd zijn er zeer veel inbraken geweest. Kortgeleden waren het er zelfs zes in een nacht. Er is inmiddels geen woning of schuurtje waar geen inbraak gepleegd is. De veilige woon- en leefomgeving en de beleving van die veiligheid zijn hierdoor ernstig aangetast.

De bewoners hebben inmiddels zelf, in samenspraak met de politie, alle maatregelen getroffen om te beveiligen. De bewoners hebben een WhatsApp-groep gevormd en vragen nu de gemeente om WhatsApp-buurtpreventie-borden te plaatsen aan het begin en einde van de weg.

Verlichting

Daarnaast het aanbrengen van verlichting op het deel van de weg waar deze nog ontbreekt. Er fietsen in de duistere morgen veel leerlingen op dat stuk en het is gevaarlijk. Daarnaast zal verlichting de dief enigermate afschrikken.

Onduidelijkheid

De reden waarom er geen verlichting geplaatst kan worden, bleef in de commissie onduidelijk. Zo zou het niet kunnen vanwege de weidevogels, dan weer vanwege een te smalle berm, een derde reden omdat het onveilig zou zijn voor de fietsers, wat dan ook. Hermans begrijpt niet waarom het wel op een deel van de weg kon worden aangebracht, maar een ander deel weer niet. Elk wandelpaadje in de gemeente heeft verlichting, maar zij niet.

WhatsApp-borden

Burgemeester Carla Breuer kon in de commissie mededelen dat het plaatsen van de WhatsApp-borden eenvoudig zou moeten kunnen. Over de verlichting had de ambtelijke afdeling Openbare Ruimte aangegeven dat het technisch niet zou kunnen. Het was nu een zaak om samen met de bewoners om de tafel te gaan zitten en te kijken naar alternatieven die wel kunnen, zo gaf zij aan.

Op verzoek van de commissie wordt daarbij breder gekeken dan alleen de Oude Herenweg of er elders in Teylingen ook nog zulke plekken zijn.