Wethouder Kees van Velzen (r) speldt de Zilveren Barensteel op bij Emiel van der Hoeven. | Foto: Esther Luijk
Wethouder Kees van Velzen (r) speldt de Zilveren Barensteel op bij Emiel van der Hoeven. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Zilveren Barensteel voor onvermoeibare vrijwilligers

n Speld voor Roos van Leeuwen en Emiel van der Hoeven

Warmond/Voorhout n Roos van Leeuwen en Emiel van der Hoeven, twee vrijwilligers die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor hun vereniging, kregen deze week de Zilveren Barensteel uitgereikt.

Door Esther Luijk

Wat voor Roos van Leeuwen (foto onder) begon als haar laatste ledenvergadering met de Vereniging tot viering van Warmondse Feesten (VWF), eindigde als een grote verrassing. Een hele groep vrienden, familie en kennissen kwamen tegen het eind van de vergadering binnen om de uitreiking van de erepenning bij te wonen. Van Leeuwen heeft zich dertien jaar lang ingezet als bestuurslid van de vereniging, waarvan de laatste vier jaar als secretaris. Zij hield zich onder andere bezig met de organisatie van de Kaagweek en de koningsdagbraderie en onderhield contacten met de gemeente en de politie.

De uitreiking van de Barensteel, op dinsdagavond door wethouder Arno van Kempen, kwam als een grote verrassing. Van Leeuwen: "Dit had ik echt niet verwacht. Het had natuurlijk ook niet gehoeven, maar ik vind het wel ontzettend leuk! Ik vind het erg belangrijk dat de VWF blijft bestaan, en ben daarom blij dat er enthousiaste nieuwe bestuursleden zijn aan wie ik nu, na dertien jaar, het stokje over dragen. Er zijn erg veel dingen die ik ga missen aan de VWF, ik heb echt enorm genoten van mijn tijd hier".

HKV

Op woensdagavond viel dezelfde eer ten deel aan Emiel van der Hoeven, medeoprichter van de Historische Kring Voorhout (HKV). Al sinds 1998 zet Van der Hoeven zich in voor de vereniging en houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar de geschiedenis van Voorhout en het beheer van het fotoarchief.

Ook voor Van der Hoeven kwam de erepenning als een verrassing, hoewel hij wel achterdochtig was. "Ik had eigenlijk een andere vergadering vanavond, maar nu weet ik waarom ze me zo pushten om toch aanwezig te zijn!", lacht hij. "Het is een eer om de penning te krijgen, ik ben er erg blij mee."


Als het aan Van der Hoeven zelf ligt, zit zijn tijd bij de HKV er voorlopig nog niet op. "Nee hoor, er is nog zoveel te doen. Voorhout is op Historisch gebied een onontgonnen gebied, dus er is nog veel te ontdekken!"


Verzoek voor 725.000 euro voor herinrichting Antoniuslaan

Sassenheim n B&W gaat in april de gemeenteraad voorleggen een krediet van 725.000 euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting van de Antoniuslaan, Dr. de Visserlaan en de Menneweg tussen de J.P. Gouverneurlaan en Parklaan.

Door Nico Kuyt

Samen met de bewoners, basisschool De Rank en de verschillende kinderdagverblijven en BSO's is de gemeente gekomen tot een definitief ontwerp voor de herinrichting. Er is een enquĂȘte uitgevoerd, wijkwandelingen gepleegd en een informatieavond gehouden over de ontwerpen voor groen, bomen, openbare verlichting en verharding. Veel bewoners verzochten de watercipressen in de Antoniuslaan en Dr. de Visserlaan zo spoedig mogelijk te kappen. Dat is in november gebeurd. Het hout is hergebruikt. Ook de bestaande verharding van gebakken materialen krijgt een nieuw leven. En het schone regenwater wordt afgevoerd naar een sloot in plaats van de rioolwaterzuivering.

Led-verlichting

Er komen energiezuinige LED-verlichting en aluminium masten. Het teerhoudend asfalt van de Menneweg wordt gesaneerd. Er ontstaat zo een verkeersveilig ontwerp van de 30 km-zone en schoolomgeving. De laatste hand wordt nog gelegd aan het bestek.

De planning is om in april het werk aan te besteden zodat de uitvoering direct na de zomervakantie kan starten. De gemeenteraad moet nog wel zijn fiat geven.

Roos van Leeuwen ontvangt de Zilveren Barensteel voor haar jarenlange inzet voor VWF van wethouder Arno van Kempen. | Foto: Esther Luijk