De winnaars van het project voor een extra theater in Teylingen. | Tekst en foto: Nico Kuyt
De winnaars van het project voor een extra theater in Teylingen. | Tekst en foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Jeugd stemt voor kartbaan, en voor zwembad met theater

Voorhout n Leerlingen van de KTS streden vorige week in de raadzaal hun jaarlijkse debat welke voorziening er in hun ogen in Teylingen nog zou moeten komen.

In twee sessies beoordeelden de leerlingen de projecten van hun medescholieren. Er waren vier partijen opgericht; 'groen' voor het milieu, 'paars' voor de ouderen, 'rood' was de socialistische partij en 'blauw', wat bestond uit een soort van VVD met hang naar de economie. Allerlei projecten trokken met wisselend succes door de raadzaal. Zoals een McDonalds in Voorhout naast het station. Maar ja, waar komt het geld ervoor vandaan, vroegen de blauwen zich af. De gemeente gaat niet zomaar commerciële bedrijven subsidiëren. Enkele leerlingen wensten het station van Voorhout maar helemaal te slopen. Dan kan er een nieuw station komen, met een cafetaria om lekker in te relaxen en een wand met groene planten als muur tegen de hangjeugd. Maar is Voorhout niet een beetje te klein voor zo´n mega-station? Het idee popte op voor een draaiend restaurant op 100 meter hoogte. Dat is pas op hoogte lekker smullen. Best leuk, echter, wat doe je als er brand uitbreekt? Dan toch maar een kledingwinkel naast de Albert Heijn. Maar helaas, ook dat haalde het niet.

Paintball en theater

Uiteindelijk bleven er twee projecten over. Het idee voor de horeca, paintball en kartbaan van de dames Kythana, Thyrza en Yasmina liet op één na alle handen de lucht in gaan. Het is overigens een idee dat al eerder door leerlingen van de KTS in het debat naar voren is gebracht. Unaniem werd wel gekozen voor het zwembad met theater en bioscoop naast de jeugdgevangenis Teylingereind. Zo kunnen die daarin zitten gelijk leren omgaan met mensen door daar een stage te lopen, dus een educatief trekje. En op die manier komen ze meer naar buiten en gaan ook eens wat leuks doen. Of het er ooit van gaat komen, blijft nog wel een vraag. Niettemin hadden de leerlingen van de KTS een goede kennismaking met het reilen en zeilen van een gemeenteraad. Wethouder Kees van Velzen prees hun kritische vragen en het doorzagen van de projecten en gaf een dikke voldoende. Hij hoopte over wat jaartjes een aantal terug te zien in de raadzaal. Dan als gekozen raadsleden. Het beslissen over het theater of paintballen blijft dan wel nog steeds moeilijk. Al die belangen die je moet afwegen. Lastig.