Steven Schrader (l) en Arie Philippo hebben op de beoogde plek de overeenkomst getekend. | Foto: pr.
Steven Schrader (l) en Arie Philippo hebben op de beoogde plek de overeenkomst getekend. | Foto: pr. Foto: pr.

Woningen voor jonge mensen met niet-aangeboren hersenafwijking

Sassenheim n Veel jonge mensen met niet-aangeboren hersenafwijking wonen bij ouders thuis of in een instelling. Zelfstandig wonen zou best mogelijk zijn, zolang de woning maar geschikt is en zorg in de buurt. Hetty van Driel richtte vorig jaar de stichting NAHmens op om dit mogelijk te maken. Voor haar zoon Jeroen, maar ook voor anderen in dezelfde situatie. Haar plan 'Ons Ideaal' is inmiddels besproken bij woonstichting de Vooruitgang en vorige week tekenden ze een intentieovereenkomst voor de realisatie van zes woningen op de locatie van voormalig Klein Sassembourg.

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden mensen getroffen door hersenletsel. Een deel daarvan geneest volledig maar een ook flink aantal is aangewezen op langdurige en soms intensieve zorg. De groep mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH )is heel divers. Zowel in leeftijd als beperking. Neem Jeroen (32) uit Sassenheim, enkele jaren geleden een vrolijke twintiger met een baan als vrachtwagenchauffeur. Tot zes jaar geleden, want in maart 2011 werd bij hem een hersentumor ontdekt, die daarna operatief is verwijderd. Een gunstig herstel werd helaas gevolgd door allerlei complicaties die tot blijvende hersenschade hebben geleid. Daardoor zit Jeroen nu in een rolstoel.

Zes wooneenheden

Samen met lotgenoten schreef Hetty van Driel het plan 'Ons Ideaal', een aanzet voor de bouw van zes individuele wooneenheden voor mensen met NAH. Van Driel: "Het uitgangspunt is het scheiden van wonen en zorg, een eigen voordeur en een aparte ruimte ingericht voor ontspanning en dagactiviteiten". In haar zoektocht naar locaties en partners kwam Van Driel in gesprek met Woonstichting Vooruitgang. Johan van Buren, manager Wonen, was direct enthousiast: "Een kleinschalige woonvoorziening voor deze doelgroep past goed bij ons streven naar meer wonen op maat".

Schetsplan

De stichting had al flink wat voorwerk verricht. Samen met architect Piet van Veen was er al een plan van eisen gemaakt en, toen er eenmaal een locatie was gevonden, ook een schetsplan. Toch moest Van Buren het enthousiasme van de stichting temperen. "Nadat er een locatie was gevonden wilde Hetty eigenlijk gelijk de eerste paal slaan maar een bouwproject heeft een gedegen voorbereiding nodig," aldus van Buren.

Bestemmingsplan

De wens om er samen een succes van te maken is groot en daarom tekenden Arie Phillipo, voorzitter van NAHmens en Steven Schrader, directeur bij Vooruitgang deze week een intentieverklaring. Dat gebeurde op de aangewezen locatie: een perceel grond van Vooruitgang waar vroeger 'Klein SassemBourg' stond. Schrader: "Voordeel is dat op deze locatie al een bestemmingsplan van kracht is waar dit initiatief in past. Dat kan aanmerkelijk schelen in procedures." Ook de nabijheid van woonservicecentrum Sassembourg noemt Schrader een voordeel.