Het publiek geniet van de 'dansende' koeien bij boerdere De Willemshoeve. | Foto: pr.
Het publiek geniet van de 'dansende' koeien bij boerdere De Willemshoeve. | Foto: pr. Foto: pr./Ingrid Langeveld

Dolblije koeien in de wei

Voorhout n Meer dan tweehonderd bezoekers, zowel jong als senior waaronder veel kinderen, waren vorige week zaterdag bij 'De Willemshoeve' aan de Jacoba van Beierenweg getuige van dolblij springende koeien in de wei.

Melkveehouders Jaap van Dijk en zijn zoon Klaas stuurden hun 180 stuks Fleckvieh melkvee na een periode van ruim vijf maanden met veel bombarie het weiland weer in. De ene koe was ronduit voorzichtig terwijl de ander juist uitgelaten met de staart in de lucht een vreugdedans tentoonspreidde. "Koeien horen in de wei en onze koeien komen zoveel als mogelijk in de wei", stelt Klaas stellig. "Voor de bezoekers is de weidegang een prachtig tafereel en daarbij is het belangrijk om inwoners bij het agrarisch boerenbestaan te betrekken. Veel mensen kennen nauwelijks de waardevolle betekenis van het boerenambacht en weten niet hoe hard boeren moeten knokken voor hun bestaan", aldus de jonge veehouder, die samen met zijn vader het boerenbedrijf runt.

De Sassenheimse Melanie Kuijper staat samen met haar zoontjes Sam en Mick achter het hek en aanschouwt de koeienshow. "Een geweldig mooie happening. Als mens word je hier gewoon heel blij van."

'Een geweldig mooie happening'