Wethouder Kees van Velzen krijgt na afloop een zak 'Kaagvuil' overhandigd van voorzitter Fred Kool. | Foto: pr.
Wethouder Kees van Velzen krijgt na afloop een zak 'Kaagvuil' overhandigd van voorzitter Fred Kool. | Foto: pr. Foto: pr.

De Kaag weer schoon voor vaarseizoen

Warmond n Zakken vol vuil komen ieder jaar aan wal na een middagje schoonmaken langs de oevers van de Kaag. Zo'n 70 deelnemers hielpen maandag een handje mee en zorgen er zo voor dat het water en de oevers weer schoon zijn voor de opening van het watersportseizoen.

Ieder jaar organiseert het bestuur van de Warmondse Schippertjesdagen de Kaagschoonmaak, voorafgaand aan de opening van het watersportseizoen. Om 12.15 uur gingen de deelnemers de boten in, verzorgd door de Leidse Rederij, Koen van der Voort, Tjarda Sassenheim, Nico Ouwehand Bakker Waterwerken en Bakker Protech Warmond. Na tweeënhalf uur in de polders kan er gesproken worden over een behoorlijke afval 'vangst'. Een van de vuilniszakken werd symbolisch overhandigd aan wethouder Kees van Velzen. Hij kan in ieder geval aan zijn collega, burgemeester Carla Breuer, overbrengen dat de Kaag klaar is voor de officiële opening. Zij is op vrijdag 21 april aanwezig bij de Jeneverboom, waar het gelijknamige Genootschap het glas heft en zo het watersportseizoen opent.


JWC op zoek naar gastgezinnen

Warmond n In het kader van de jaarlijkse jumelage tussen Warmond en de Franse plaats Champigné komt in het lange weekeinde van Hemelvaart (25, 26, 27 en 28 mei) een groep Fransen naar Warmond. De Franse gasten worden ondergebracht bij gastgezinnen. Omdat er ongeveer 30 gasten komen is de Stichting JWC nog op zoek naar een aantal gastgezinnen.

De gasten arriveren donderdag 25 mei aan het einde van de dag en vertrekken zondagochtend 28 mei weer naar Frankrijk.


Er is een programma gemaakt voor de dagen dat de Fransen hier zijn. Gastgezinnen mogen hier ook aan mee doen, maar dat moet niet. Ook is het niet nodig om perfect Frans te spreken. Een aantal Fransen oefent in het spreken van Engels en ook met handen en voeten komen we een heel eind, is de ervaring.

Aanmelden

Interesse om als gastgezin te fungeren of heeft u tips voor een ander logeeradres? Stuur dan een e-mail naar jumelagewarmondchampigne@gmail.com. Voorzitter Bernadette van Moorsel van de Stichting JWC is desgewenst graag bereid extra toelichting geven.


Jan Zuilhoff, Voorhoutse aannemer

Voorhout n De Historische Kring Voorhout besteed deze maand in het tijdschrift Dwars Op uitgebreid aandacht aan Jan Zuilhoff. Deze Voorhoutse timmerman en aannemer bouwde een eeuw geleden meerdere beeldbepalend panden in het dorp. De Historische kring Voorhout erkent en waardeert met de geschiedenis in Dwars Op zijn werk.

Het oude postkantoor (Herenstraat 114) werd in 1900 door Jan Zuilhoff gebouwd. Het momenteel door makelaar Geurts gebruikte pand kreeg in 2002 de Restauratieprijs door HKV uitgereikt. Ook de winkels en woonhuis van manufacturier Jos Jansen en melkboer Arie Hoogstraten op het adres Herenstraat 110 en 112 zijn van aannemer Jan Zuilhoff. Dit hele rijtje gebouwen staat op het punt om afgebroken te worden waarmee dit dorpsgezicht tot het verleden zal behoren.

Restauratie Boerhaavehuis

Als lidmaat van de Nederlands Hervormde Gemeente was Jan Zuilhoff ook erg betrokken bij de restauratie van het Boerhaavehuis in 1908. Onder bezielende leiding van ds. Bas Ter Haar Romeny is de pastorie en ambtswoning toen met een grote inhaalslag kwalitatief in orde gebracht.

Zuilhofstraat

Jan Zuilhoff was ook de aannemer van het pand van de firma Colijn aan de Jacoba van Beierenweg. Dit ensemble van schuur en twee woningen is Rijksmonument geworden. In Sassenheim bouwde Jan Zuilhoff een wijk met woningwetwoningen. Uit dankbaarheid werd een straat naar hem vernoemd. De Zuilhofstraat wordt met een enkele f geschreven. Hoewel Jan als Zuilhoff bij de geboorte is ingeschreven, gebruikte hij zelf altijd de naam Zuilhof met een enkele f.

Als timmerman en aannemer droeg Jan Zuilhof zijn steentje bij aan de werkgelegenheid in Voorhout. Zijn kistenmakerij aan de Loosterweg, hoek 's Gravendamseweg leverde verpakkingen aan de bloembollenexporteurs en menig jongeman is zijn timmermansloopbaan daar begonnen.

Kistenmakerij Zuilhof aan de Loosterweg. | Foto: pr.