De bewonersvereniging uit de Merenwijk tekent bezwaar aan tegen de aanleg van een skeelerbaan bij WIJC. | Foto: NK
De bewonersvereniging uit de Merenwijk tekent bezwaar aan tegen de aanleg van een skeelerbaan bij WIJC. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Hoorzitting over bezwaren rond skeelerbaan WIJC

Warmond/Leiden n Stevige klachten en felle weerwoorden klonken vorige week door de raadzaal van Lisse. Daar hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over de vijf ingediende bezwaren tegen de komst van een skeelerbaan op het gras van de IJsbaan Warmond.

Door Nico Kuyt

De Vereniging van Eigenaren Karpers en Forellen, de wijkvereniging, de bewonersgroep Rand Karpers en Forellen en enkele afzonderlijke bewoners uit de Merenwijk hadden bezwaren ingediend. Zij vrezen geluids-, licht-, parkeeroverlast, aantasting van het groene karakter vanwege asfaltering en horizonvervuiling door reclameborden. Zij vermoeden grote aantallen aan bezoekers, festiviteiten en wedstrijden op de skeelerbaan die, als er geen ijs is, jaarrond in gebruik zal zijn. De baan, in hun ogen een bouwwerk, mag helemaal niet volgens het bestemmingsplan. Er is een vergunning voor nodig. Grieven klinken er dat de wijk niet vooraf bij het plan is betrokken. In de afgelopen jaren is er al overlast geweest van evenementen, bedrijfs- en schoolfeesten waarvoor volgens hen geen vergunning was aangevraagd, behalve dan voor de poldercross. In drie aanpalende gemeenten zijn er al skeelerbanen, dus deze is niet nodig. Tevens heeft er geen natuuronderzoek plaatsgevonden. Zij lezen uit diverse documenten dat het veld valt onder beschermd natuurgebied en onderdeel is van een groene buffer en behouden moet blijven.

Plan past

Op haar beurt verklaart de gemeente dat de baan geen bouwwerk is en past in het bestemmingsplan, waaraan de aanvraag getoetst wordt. Er is geen vergunning voor nodig. Het overleg met de bewoners is aangegaan en B&W wil zoveel mogelijk hun zorgen wegnemen. De ijsclub voegt toe dat het een sportveld is van ingezaaid gras en geen beschermde natuur. Om buiten het beschermde gebied te blijven is de baan in de plannen ook een stukje verlegd. Over eventuele overlast zijn goede afspraken te maken. Het licht zal niet naar de huizen schijnen en de baan wordt ook voor het grootste deel van het jaar in daglicht gebruikt. De ijsclub bezit een eigen parkeerterrein. Als er geparkeerd wordt in de wijk zal de club deze personen aanspreken. Er worden slechts enkele wedstrijden per jaar gehouden. Het is ook geen professionele baan, maar gerund door vrijwilligers en vooral gebruikt voor trainingen, wat geen geluid geeft. De bedrijfsfeesten worden niet door ijsclub georganiseerd en daarom niet te maken met de vergunning daarvoor. Tenslotte komen de reclameborden niet om het veld heen, maar alleen tegen het clubhuis aan en geen tribune. Het wordt een simpele skeelerbaan gerund door vrijwilligers, aldus de ijsclub.

Tweede hoorzitting

Na nog een laatste woord sluit de voorzitter de hoorzitting. De commissie stelt nu een advies op voor B&W en die neemt vervolgens een besluit op het bezwaar. De bewoners kunnen vervolgens nog naar de rechter stappen. Binnenkort komt er nog een tweede hoorzitting over de bezwaren en dan tegen het verstrekken van subsidie voor de baan. Daarover moet de gemeenteraad een besluit op het bezwaar nemen en dat protest volgt daarom een apart traject.


B&W wil sluis Zwanburgerpolder

Warmond n Nabij de Zwanburgermolen ligt de monumentale sluis uit 1880. Voor het Hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) heeft deze voor het doorlaten van schepen geen functie meer. B&W wil de sluis overnemen.

Door Nico Kuyt

Het gemetselde verlaat is sinds 1970 rijksmonument. De stichting Historisch erfgoed de Kaag wil deze graag behouden en is bereid hem in de toekomst te onderhouden. Ook B&W wil de toegang tot de polder openhouden. De agrariƫrs gebruiken de sluis om vee van en naar hun land in de polder te transporteren. Daarnaast ziet de gemeente in de toekomst hier kansen liggen op het gebied van natuurrecreatie. Het is wel nodig de sluis te renoveren. Het natuursteen, de voegen en de deuren smeken om een groot onderhoudsbeurt. De kosten zijn 162.000 euro. Van Rijnland krijgt Teylingen eenmalig dat bedrag. Maar na de renovatie zijn de onderhoudskosten voor Teylingen en voor de komende 20 jaar in totaal geschat op ongeveer 21.000. Met de overname verplicht de gemeente zich de sluis in goede staat te houden en afspraken te maken met de stichting Historisch erfgoed de Kaag over de bediening en het dagelijks onderhoud.

De Zwanburgermolen met rechts - net buiten beeld-  de historische sluis.