Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen de handtekeningen aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: Nico Kuyt
Lida Leenen en Paula Kruit overhandigen de handtekeningen aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Groot aantal handtekening voor behoud Hoogvliet in Postwijk

Sassenheim n Enige tijd geleden hebben Lida Leenen en Paula Kruit een petitie gestart om de Hoogvliet te behouden op zijn tijdelijke plek aan de Koetsiersweg. Vorige week boden zij de gemeenteraad 2139 handtekeningen aan.

Op de oude stek van de supermarkt op het Hortusplein wordt op dit moment nieuwbouw voor de winkel gepleegd. Tot de eind van de bouw in 2019 opent de Hoogvliet de deuren op de PostPromenade. Na terugkeer komen daar woningen. "Maar wij willen de supermarkt daar graag behouden", bepleitte Leenen. Samen met Kruit startte zij een handtekeningenactie. "Bij de bouw van de Postwijk 32 jaar geleden was ons al een supermarkt beloofd. Het is belachelijk dat in het centrum vier supermarken op korte afstand zitten met weinig parkeergelegenheid. Een supermarkt op loopafstand is erg prettig, de behoefte is groot". Zij gaf aan dat de bewoners van het verzorgingstehuis Bernardus heel blij zijn met de locatie, zij kunnen nu zelf boodschappen doen. Dat geldt ook voor de Oude Post. "Ik hoop dat u er iets aan kan doen en de petitie niet onder in een la komt te liggen", besloot zij en overhandigde het pakket aan de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester. Raadslid Frans Nederstigt (ChristenUnie) diende ter plekke het verzoek in om over de wens van de bewoners nog eens te spreken in de eerstvolgende raadscommissie Ruimte. Zijn voorstel voor agendering zal binnenkort de Agendacommissie worden voorgelegd. (NK)


Geheimhouding document Sophia Stichting zorgt voor vraagtekens

Teylingen n Iedereen dacht vorige week dat het opleggen door de gemeenteraad van de geheimhouding op financiële documenten van twee projecten een kwestie zou zijn van 5 minuten. Het lot bepaalde anders. Het duurde meer dan 45 minuten en met diverse schorsingen.

Door Nico Kuyt

De procedure is dat B&W op sommige stukken een geheimhouding oplegt en de eerstvolgende gemeenteraad dient deze dan te bekrachtigen. Als eerste ging het om 'Bijlage A' van het bestuur van diverse katholieke basisscholen, de Sophia Stichting, die een fusie wil smeden met de protestantse PCPO en een garantstelling van de gemeente wenst voor een kwart miljoen. Als argument werd door B&W gegeven dat openbaarmaking het financieel belang van de gemeente schaadt en de stichting erom heeft gevraagd. Dat vonden sommige fracties echter wat mager. Sabrina van der Lubbe (VVD) wees erop dat er spelregels gelden als geld wordt gevraagd van de gemeente. Regels van de publieke zaak, democratie en transparantie. Er moeten goede argumenten zijn voor geheimhouding en dat was volgens haar niet het geval. Sophia moet maar met cijfers komen die wel te gebruiken zijn, anders niet akkoord. Ook bij Rene Wietsma (CDA) lag de transparantie zwaar, maar wilde voor het bijzonder onderwijs de nek uitsteken en het vertrouwen geven aan Sophia. Later zou er wel inhoudelijk verder over de garantstelling worden gesproken.

Openbaarheid

Er volgde een langdurige schorsing, want neemt de raad het besluit niet, dan is het stuk volgens de regels van de wet openbaar. Uiteindelijk kon Van der Lubbe melden dat de openbaarheid van de cijfers breed werd gedeeld, maar nu toch kon instemmen. In de volgende raadscommissie Welzijn moet B&W met cijfers komen, als dat niet lukt, is er geen bespreking. De fractie van Trilokaal bleek verdeeld. Een deel kon niet instemmen met geheimhouding, maar na nog een schorsing kon Rob ten Boden (Trilokaal) melden met 'frisse tegenzin' alsnog in te stemmen, wel onder de voorwaarde dat er goede cijfers komen die relevant zijn voor de discussie later in de commissie.

De volgende zaak van geheimhouding, de kostenraming voor de herinrichting van de Platanenlaan en Essenlaan in Sassenheim, zodat bouwbedrijven daar in de aanbesteding niet hun voordeel mee kunnen doen, verliep ook moeizaam. Ook hier werd het enige argument dat 'openbaarmaking het financiële belang van de gemeente schaadt', magertjes gevonden. Het voorstel werd gedaan om in de commissie verder te discussiëren over de voorwaarden voor geheimhouding. Bij stemming bleek alleen Trilokaal tegen en werd ook hier de geheimhouding opgelegd.

De griffier tijdens de schorsing met het wetboek.