Alle hoofdrolspelers bij de andere hoofdrolspeler: de jeneverboom. | Tekst en foto: Wil van Elk
Alle hoofdrolspelers bij de andere hoofdrolspeler: de jeneverboom. | Tekst en foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Watersportseizoen open

Warmond n De leden van het Genootschap De Jeneverboom, gekleed in eeuwenoude pakken met hoge hoeden, arriveerden vrijdagmiddag 21 april per historische salonboot bij de Jeneverboom om traditioneel het Watersportseizoen te openen.

Een van de leden van het illustere Genootschap De Jeneverboom las het smeuïge verhaal voor van de tot de verbeelding sprekende Jeneverboom, waarvan inmiddels het vierde exemplaar staat op de historische plek in de Klein-Hemmeerpolder aan de Warckerleede te Warmond. Luc Schouten, Nico Ouwehand en Rien Streng richtten in 2003 het genootschap op om het historische Warmonds Kaagwater in stand te houden en jaarlijks het watersportseizoen te openen; het borreltje wordt nog steeds geschonken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst.

Iedereen in de regio die meent iets te betekenen op en aan het water, of iets heeft aan te kondigen, is bij de ludieke opening aanwezig. Bestuurders als de burgemeesters van aan de Kaag omliggende gemeenten, Teylingen, Kaag en Braassem, Leiderdorp, geven graag hun steun aan dit evenement. De koorleden van Het Warmonds Schippertjeskoor laten steevast goed van zich horen.

Inmiddels is het aantal tradities aardig uitgebreid. De jaarlijks uitreiking van de Sloepieprijs aan de meest talentvolle zeiler of zeilster tot en met zeventien jaar is een van de hoogtepunten. Zo ook de toekenning van de Kaagwaterpenning die dit jaar Jaap Smit, de in Oegstgeest wonende Commissaris van de Koning, uitreikte aan de Warmondse solozeiler Pieter Heerema (65) die als eerste Nederlander meedeed aan de Vendée Globe, de non-stop zeilrace. Ondanks diverse tegenslagen verrichtte hij een prachtige prestatie met zijn hypermoderne zeilschip No Way Back. De Warmond woonachtige Heerema finishte na 29.747 mijl met een gemiddelde snelheid van 10,65 knopen op donderdag 2 maart als zeventiende in een tijd van 116 dagen, 9 uur, 24 minuten en twaalf seconden en werd daarmee heel verdienstelijk zestiende. Hij wordt op 19 mei gehuldigd bij KWV De Kaag.

Bij deze gelegenheid werd het bord Warmond aan de Kaag geïntroduceerd en Warmonds Badtextiel in de vorm van een badhanddoek met het wapen van Warmond.

Kaagwaterpenning voor solozeiler Heerema