Het monument is momenteel 'onder constructie', zodat het volgende week onthuld kan worden.
Het monument is momenteel 'onder constructie', zodat het volgende week onthuld kan worden. Foto:

Onthulling vernieuwd monument door Gerdi Verbeet

Voorhout n Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet onthult op woensdagmiddag 3 mei het vernieuwde monument voor de gevallenen op het Raadhuisplein.

Op initiatief van de Historische Kring Voorhout, in nauwe samenwerking met de gemeente Teylingen, heeft in de afgelopen weken het herdenkingsmonument op het Raadhuisplein in Voorhout een metamorfose ondergaan.

Dodenherdenking

Jaarlijks worden op 4 mei álle slachtoffers herdacht, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord.

Op het monument voor de gevallenen op het Raadhuisplein in Voorhout waren al de namen vermeld van mensen die een link hadden met Voorhout en die tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Zoals ook de bedoeling van de 4-mei herdenking, wordt nu jaarlijks een grotere groep slachtoffers herdacht. Daarom staan op het vernieuwde en uitgebreide moment alle slachtoffers met een link naar Voorhout met naam genoemd. Het monument heeft daarmee een extra accent gekregen.

Onthulling

De onthulling van het vernieuwde monument wordt verricht door Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met burgemeester Carla Breuer. Verbeet is ook voormalig Tweede Kamer-voorzitter.

De plechtigheid op het Raadhuisplein begint om 16.00 uur. De Voorhoutse jeugd wordt in het bijzonder uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn. Het is de wens van de HKV dat de jeugd kennis neemt van het belang van vrede en veiligheid en ook, dat ze plaatsgenoten die daarvoor het leven lieten, met respect gedenken. Bij het monument wordt op donderdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden tijdens de Nationale Herdenking.