De corsowagen van de gemeente Teylingen: Eschers vissen en vogels. | Foto: fbps/Peter Schipper
De corsowagen van de gemeente Teylingen: Eschers vissen en vogels. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Dutch Design

Streek n Praalwagen Boer & Bont van corsogroep KAVB Noordwijkerhout is uitgeroepen tot de mooiste praalwagen van het corso. Samen met zestien andere praalwagens en een reeks prachtig versierde luxe wagens maakte deze deel uit van het 70ste Bloemencorso van de Bollenstreek dat afgelopen weekend wederom een miljoen bezoekers trok.

Wat was het weer een kleurrijk spektakel. Op een klein buitje in Sassenheim na, werkte ook het weer uitstekend mee en heeft het publiek optimaal van de bonte bloemenstoet kunnen genieten toen die zaterdag van Noordwijk naar Haarlem reed. Het corsothema dit jaar was Dutch Design en nagenoeg alle praalwagens hadden daarop ingehaakt. Een vleugje humor was ook zeker aanwezig zoals de in een Boer & Bont kopje badende koe op de winnende praalwagen. Of de vogel die guitig uit de boomstam keek op wagen Dutch Polders van Omroep Max. Op de achterwagen deden de Baardmannetjes 'Hans en Nico' daar nog een schepje bovenop met grappige acteermomenten. De Eftelingdraak op de Rabobankwagen blies rook, terwijl lange Jan op de achterwagen zijn nek uitstak en dan waren er ook nog wagens die volledig waren meegegaan in Dutch Design zoals 100 jaar De Stijl en Stoelendans. Daarbij waren het vooral de frisse kleuren die de aandacht trokken. Schitterend waren eveneens de luxe wagens met hun weelderige bloemenpracht. In deze categorie pakte De Nederlandse Bank maar liefst twee prijzen vanwege de bloemrijke wijze waarop deze het nieuwe eurobiljet onder de aandacht bracht. De geldwagen scoorde de eerste prijs en de begeleidende wagen die vooraf ging werd derde. En dan was dit nog maar een deel van al het moois dat voorbijkwam. Na de avondstop, dit jaar voor het eerst bij het Linaeushof in Bennebroek, vervolgde het corso verlicht zijn route naar Haarlem. Hier heeft het corsofeest nog het hele weekend voortgeduurd.

Voorafgaand aan corsozaterdag vond in Noordwijkerhout het stilstaand corso en het verlichte corso plaats. Hier vond ook de officiƫle opening plaats die verricht werd door Jos Vranken, directeur van het NBTC Holland Marketing. Jaarlijks stelt het NBTC een thema centraal waarop kan worden ingehaakt en dit jaar is dat 2017: het jaar van Mondriaan tot Dutch Design. Een thema dat ook door het Bloemencorso van de Bollenstreek is omarmd. Ook het verlichte corso was weer prachtig en duidelijk is te merken dat het publiek de het corso evenement in Noordwijkerhout ook steeds meer ontdekt. Voorafgaand aan het corso werden de praalwagens door de vele honderden vrijwilligers in de hal van DeLeeuw Flowerbulbs in Sassenheim overdekt met duizenden heerlijk geurende hyacinten en kleurrijke tulpen en narcissen. Dit begon woensdag 19 april extra feestelijk met het zetten van de eerste steek door schaatskampioene Lisa van der Geest uit Warmond. Dit gebeurde traditiegetrouw op de praalwagen van de gemeente Teylingen in het bijzijn van burgemeester Carla Breuer en corsovoorzitter Leo van der Zon. Kinderen van 'De Speelkring' uit Teylingen zette dit extra luister bij met een toneelstuk over Mondriaan. De vrijwilligers hebben er vervolgens twee dagen over gedaan om alle praalwagens met bloemen te overdekken. Corsovoorzitter Leo van der Zon zegt terug te kijken op een geslaagd corso. "We genieten nog even na, maar weldra zullen wij ons opmaken voor het corso 2018 dat het thema Cultuur meekrijgt. Het is dan op 21 april."

Boer & Bont mooiste praalwagen

Vrijdagavond 21 april zijn bij de officiƫle opening van de 70ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek in Noordwijkhout de corsoprijzen bekend gemaakt. Zowel in de categorie mooiste praalwagen als luxe wagen. De stekersprijs wordt op een later tijdstip bekend gemaakt, tijdens de vrijwilligersbijeenkomst over enkele weken, waarbij ook de corsoprijzen worden uitgereikt.

Uitslag categorie Luxe wagens:

1e prijs Scania geldwagen van De Nederlandsche Bank (deelnemer 36)

2e prijs Land Rover Discovery van Kimman Amsterdam-Haarlem (deelnemer 51)

3e prijs Toyota Land Cruiser van De Nederlandsche Bank

Uitslag categorie mooiste praalwagen

1e prijs Boer & Bont van KAVB Noordwijkerhout

2e prijs Dutch Duck van Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem en omstreken

3e prijs Dutch windmills van Keukenhof