Tortelen betekent knuffelen en verliefd doen. Turkse tortelduiven zijn bijna altijd met z’n tweeën en lijken eeuwig verliefd.
Tortelen betekent knuffelen en verliefd doen. Turkse tortelduiven zijn bijna altijd met z’n tweeën en lijken eeuwig verliefd. Foto: PR Ada van der Aar

Teylingen van A tot Z

Teylingen n Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in 'Teylingen van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)'.

Naam: Postduiven Vereniging de Blauwband

Opgericht in: 1947

Aantal leden: 19 leden

Wie zijn we en wat doen we?

We zijn een postduivenvereniging en spelen wedvluchten vanaf verschillende lossingsplaatsen in Nederland België en Frankrijk. Hiervoor worden de duiven op vrijdag voor korte vluchten bij de vereniging in gekorfd en voor langere vluchten op donderdagavond. Op zaterdag krijgen we via teletekst te zien of onze duiven los gaan en hoe laat. Dit kan door de weersomstandigheden ook wel eens naar zondag verplaatst worden of zelfs afgelast zodat de duiven dicht bij huis gelost worden. Een uur na aankomst van de eerste duif -als het concours vlot verloopt- worden de klokken leeg gehaald en wordt de uitslag voor de vereniging bekend gemaakt. De bestanden van de klokken worden doorgestuurd naar de computer van de club om te kijken hoe de duiven in groot verband hebben gepresteerd. Aan het eind van het seizoen wordt dan gekeken wie er het snelst over alle vluchten zit en op de afstanden Vitesse midfond en de dagfond. Dit gebeurt zowel in de vereniging als in groot verband van de afdeling 5 en cc Leiden en omstreken. In de wintermaanden worden er tentoonstellingen gehouden bij alle verenigingen in Leiden, de Duin- en Bollenstreek en daarbuiten. Deze zijn openbaar en kunnen door iedereen bezocht worden, meestal zijn daar ook verlotingen bij met kleine tot grote prijzen. In de wintermaanden of de maanden waarin geen vluchten plaatsvinden beginnen onze leden met de kweek van de jonge duiven.

Waarom is het een leuke vereniging?

Het is een leuke vereniging, omdat het meestal erg gezellig is en het ontmoetingsplek is om over de hobby postduiven te praten.

Wat is jullie ambitie?

Onze ambitie is om als vereniging met uitslagen geteld te worden in Teylingen, zodat onze uitslagen ook wekelijks gepubliceerd worden.

Meer informatie:

Nederlands Postduiven Organisatie, lokale vestiging Vijf Meiweg 39 in Sassenheim

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op 'vrijwilligerswerk'. Ook in deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar m.kofoed@welzijnteylingen.nl. Meer over deze rubriek op www.deteylinger.nl.