Meubelstoffeerster Leonie Durieux viert deze maand het eenjarig bestaand van haar winkel 'Let's make a seat'. | Foto: pr.
Meubelstoffeerster Leonie Durieux viert deze maand het eenjarig bestaand van haar winkel 'Let's make a seat'. | Foto: pr. Foto: pr.

Leonie maakt meubeldroom waar met 'Let's make a seat'

Sassenheim n Leonie Durieux heeft van haar liefde voor vintage meubels haar werk gemaakt. Deze maand viert de meubelstoffeerster het eenjarig bestaan van 'Let's make a seat'. Geliefde oude meubels worden in haar winkel weer als nieuw.

In de etalage en op de website van 'Let's make a seat' barst het van de kleur. De passie van Leonie voor het opknappen van meubels spat er vanaf. Die liefde begon als hobby, maar door haar nieuwsgierigheid voor het vak is het uitgegroeid tot iets groters. "Ik kocht stoeltjes en kastjes via de kringloopwinkel of via Marktplaats, maar steeds zonder stoffering. Ik ging op zoek naar cursussen en workshops en kwam uiteindelijk uit bij een tweejarige vakopleiding op de zaterdag in Amsterdam. Tijdens een open dag was ik om. De werkbanken, de machines en de gereedschappen, fantastisch!" Al snel volgen de eerste opdrachten voor de Sassenheimse." Tijdens de opleiding kreeg ik af en toe de vraag om iets voor iemand op te knappen. De eerste periode werkte ik nog bij mijn ouders op zolder, maar vanaf 1 mei 2016 heb ik de winkel aan de Vijfmeiweg 16 in Sassenheim kunnen openen."

Oud weer als nieuw

Klanten kunnen met verschillende meubels bij Leonie terecht. "Dat kan van het herstofferen van een simpele stoel tot het compleet vernieuwen van een ingewikkelde fauteuil of design bank. Het is ook mogelijk om het binnenwerk volledig te vernieuwen, zodat het meubel dan eigenlijk zo goed als nieuw is. Daarnaast kunnen kussens op maat gemaakt worden, bijvoorbeeld voor een loungebank, maar ook sierkussens voor de aankleding op een bestaande bank. Ook voetenbankjes, hockers en poefen komen regelmatig aan bod. Op mijn website www.letsmakeaseat.nl staan foto's van de meeste projecten. Daarnaast heb ik in mijn winkel ook handgemaakte sierkussens en diverse meubeltjes te koop. Ook kunnen mensen die graag thuis zelf aan de slag willen, bij mij terecht voor meubelstof of materialen."

Vintage

Zelf heeft ze een voorliefde voor meubels uit de jaren '50 en '60, Deens Design en vintage. "Vaak zijn het prachtige stevige houten frames, met mooie kleuren, waarmee het leuk combineren is met bijvoorbeeld een prachtige wollen stof."

Ze besluit enthousiast: "Op het moment dat je een meubel opnieuw gaat opbouwen, zie je het opknappen. Dat ik iets kan maken dat een ander echt waardeert, geeft een kick. Ook de afwisseling vind ik fijn: met grof gereedschap aan de haal, geconcentreerd achter de naaimachine en de precieze afwerkingen met de hand. Het is echt een ambacht. Ik heb een fantastisch vak!"