De herdenking vorig jaar bij het monument in Voorhout. | Foto: pr.
De herdenking vorig jaar bij het monument in Voorhout. | Foto: pr. Foto: pr.

Jong en oud herdenken op 4 mei

Teylingen n Ook in Voorhout, Warmond en Sassenheim worden op donderdagavond 4 mei de mensen herdacht die voor onze vrijheid sneuvelden in de oorlog of omkwamen in vredesmissies.

Voorhout

Om 19.00 uur vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Bartholomeuskerk in Voorhout. Tijdens de bijeenkomst in de kerk treden de Singing Stars op, worden er gedichten voorgedragen en wordt ook het verhaal van de Voorhouter Dick van der Tang verteld door zijn dochter en kleindochter. Hij maakte de oorlog mee en moest daarna als dienstplichtig militair naar Nederlands-Indiƫ.

Na afloop worden de aanwezigen uitgenodigd om mee te lopen in een stille tocht naar het Raadhuisplein. Daar worden, na een korte plechtigheid, bij het nieuwe monument kransen en bloemen gelegd. Bij het gemeentehuis speelt St. Cecilia koraalmuziek en worden er enkele toespraken gehouden.

Sassenheim

De Oranjevereniging Sassenheim is van mening dat de waarde en betekenis van 4 en 5 mei belangrijk zijn om door te geven aan volgende generaties. Voor de Oranjevereniging is dit reden om intensief na te denken over de invulling van het programma voor de dodenherdenking op 4 mei. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de plechtigheid. Vanzelfsprekend zullen vanaf 19.35 uur bij het monument op de hoek Hoofdstraat/Wilhelminalaan de toespraak van de burgemeester, het optreden van Adest Musica, de twee minuten stilte om 20.00 uur en aansluitend het Wilhelmus met de kranslegging bij het monument onveranderd blijven.

Na de plechtigheid bij het monument gaat er voor het eerst een stille tocht naar het 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan). Daar is er een programma met informatie over de bezettingsperiode, muziek van Christelijke Harmonievereniging Crescendo en de gelegenheid om met elkaar te spreken over de onderwerpen die betrekking hebben op de bezettingsperiode. Alle bezoekers zullen hier een kopje koffie of thee aangeboden krijgen.

Warmond

Voorafgaand aan de herdenking in Warmond is iedereen van harte welkom bij de herdenkingsbijeenkomst in de St. Matthiaskerk, die om 19.00 uur begint. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door onder meer Gospelkoor 'Soul to Soul'. Sprekers zijn Anja Schrage van Historisch Genootschap Warmelda en wethouder Bas Brekelmans. Leerlingen van basisschool De Waaier dragen zelfgeschreven gedichten voor. Na de herdenking in de kerk lopen we met alle aanwezigen naar het monument. Daar speelt harmonie St. Matthias tot 20.00 uur Koraalmuziek. Na de 2 minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus houdt wethouder Arno van Kempen een korte overdenking en leest een leerling van De Waaier weer een zelfgeschreven gedicht voor. Aansluitend aan de kranslegging kunnen alle aanwezigen hun eer betonen aan de oorlogsslachtoffers.