Marjolijn Balk sprak met Voorhouters die als kind de oorlog hebben meegemaakt. | Foto: pr.
Marjolijn Balk sprak met Voorhouters die als kind de oorlog hebben meegemaakt. | Foto: pr. Foto: pr.

De Voorhoutse voedselberg in oorlogstijd

Voorhout n Marjolijn Balk uit Voorhout raakte na een bezoek aan het Verzetsmuseum geinteresseerd in de Voorhoutse voedselberg. Voor haar blog interviewde ze Voorhouters die de oorlog meemaakte.

Balk sprak met Nely Lemmers, Frans Beugelsdijk en Siem van der Hulst. Zij vertelden haar over hoe ze de jaren tussen 1940 en 1945 hebben ervaren. Balk: "De eerste jaren hadden de Voorhouters het niet zo slecht. Dat wisten ze in de omliggende gemeenten ook. Op het station ontstond een levendige handel. "Als het om voedsel ritselen gaat, laat de Voorhouters dan maar schuiven", werd er vaak gezegd."

Toch krijgen ook de Voorhouters het in het laatste oorlogsjaar zwaar. "Etenswaren worden schaars evenals brandstof en elektriciteit. Dagelijks trekken er honderden mensen door de Voorhoutse polder op zoek naar eten. Mensen eten bloembollen en suikerbieten. Er ontstaan gaarkeukens, zoals die bij het parochiehuis. Er is veel diefstal bij de boeren en de bomen langs de Leidsevaart worden gekapt voor brandhout. De hongerziekte: 'oedeem' duikt op."

De rest van de verhalen van de Voorhouters en nog meer informatie, is te lezen op de blog van Marjolijn: www.tomaatvoorhout.com.