Afbeelding
Foto: Peter Schipper

In het Havencafé kan Fatima haar zorgen even vergeten

In de interviewserie 'Nieuwe Gezichten' vertellen statushouders, samen met de vrijwilligers die hen begeleiden, over wonen, werken en leven in Teylingen. Aflevering 2: Fatima uit Syrië is vrijwilliger in het Havencafé.

Vriendelijke ogen kijken in de zaal met bezoekers. Die zijn net klaar met de activiteit, geheel in het teken van de dan nog aankomende Paasdagen. Paaskuikentjes van washandjes liggen op tafel. Een van de bezoeksters aan het Havencafé zit aan een tafel als ze hoort dat er een interview voor de krant is. "Heel veel succes Fatima. Ze is zo'n lieverd!". Fatima Alsheikh glimlacht, loopt naar de vrouw toe en pakt haar hand even vast om haar te bedanken.

Blij

"Hier ben ik blij," zegt Fatima. Het interview is op haar verzoek in het Engels, maar regelmatig schakelt ze over naar het Nederlands. "Als ik hier ben, kan ik even al mijn zorgen vergeten." Fatima vluchtte in 2015 vanuit Syrie naar Nederland. Haar oudste zoon en een dochter waren toen al gevlucht. Haar jongste zoon stuurde ze alvast achter hen aan. Het werd steeds gevaarlijker in haar stad. "Mijn man werkte als directeur van meerdere oliefabrieken. Door de komst van IS was er steeds minder werk. Daarbij werd het ook steeds gevaarlijker. Je was bang dat ze opeens aan je deur zouden staan."

Rustig

'Ze is attent, maakt een praatje. Dat vinden de gasten erg prettig.'

In 2015 kwam ze naar Nederland en vroeg met haar man asiel aan. Inmiddels wonen ze met hun jongste zoon (18) in Warmond. "Warmond is heel anders dan waar ik vandaan kom." Lachend: "Het is er rustig, heel erg rustig zelfs. Maar dat vind ik wel prettig hoor!"

Haar zoon gaat naar de havo en doet het erg goed op school, zegt zijn moeder trots. "Hij spreekt al heel goed Nederlands." De rest van haar gezin is verder weg. Een dochter is in Syrië gebleven, de andere twee dochters wonen in Duitsland. Daar wonen ook haar kleinkinderen. Bij het woord 'oma' begint Fatima te lachen.

Contact

Sinds begin dit jaar helpt Fatima in het Havencafé. Ze wil Nederlands leren en dit is een goede manier, zegt de 55-jarige Syrische. "Het Havencafé is een plek voor ontmoeting voor iedereen die daar behoefte aan heeft," vertellen vrijwilligers Gerry Bosma en Marian van Zelst. Samen met Andries Bakker stonden ze een jaar geleden aan de wieg van het initiatief. Inmiddels is er een behoorlijk aantal deelnemers en zien ze veel vaste gasten tweewekelijks aanschuiven.

Voor Gerry en Marian komt de hulp van Fatima als geroepen. "Iedereen die hier helpt, doet dat op vrijwillige basis. We hadden zelf al eerder het idee om statushouders erbij te betrekken, maar wisten niet zo goed hoe. Tijdens een bijeenkomst over integratie van vluchtelijken kwamen we in contact met Ineke van Winden van Welzijn Teylingen. Zij heeft Fatima en het Havencafé aan elkaar gekoppeld."

Koffie en activiteiten

Het Havencafé is gratis te bezoeken en ondanks dat het een kerkelijk gebouw is, zijn mensen van alle gezindten welkom, benadrukken Gerry en Marian. Op Fatima zijn ze nu al erg gesteld. "Ze kan ontzettend goed overweg met onze gasten. Ze is attent, maakt een praatje. Dat vinden de mensen erg prettig."

De eerstvolgende activiteit is een high tea op donderdagmiddag 18 mei. Twee weken later op 1 juni staat bloemschikken op het programma. Marian: "We hebben veelal dames die meedoen, maar heren zijn ook van harte welkom. Niet iedereen doet mee. Sommigen drinken alleen een kopje koffie en kletsen wat. Dat vinden wij ook goed. Het gaat ons om de contacten".

Maaltijd

Een keer per maand wordt er aansluitend aan het Café ook een maaltijd geserveerd. Voor een klein bedrag kan iedereen aanschuiven voor een drie gangen diner. De inloop is om 17.00 uur, het voorgerecht wordt geserveerd om 17.30 uur. Vrijwilligers zorgen iedere keer weer voor smakelijke gerechten, vertelt Gerry. Het toetje is dit keer van een andere Syrische vrijwilliger; hij heeft een lokaal dessert bereid.

Fatima helpt bij het uitserveren, maar zelf houdt ze ook van koken. "Ik heb in Syrië veel beroepen gehad, waaronder kapsters, lerares Engels, maar ik heb ook in de patisserie gewerkt." Bij het horen van dat verhaal, veren Marian en Gerry op. "Als je het leuk vindt, kan je ook een keer hier koken," zeggen ze enthousiast. Op donderdag 1 juni is het laatste diner voor de zomerstop. Er is plek voor 20 personen, en vooraf aanmelden is gewenst. Dat kan op maandag of dinsdag in de week van de maaltijd bij Eef Vonk, via 0252 221289 of havencafe.sassenheim@gmail.com.

Positief ondanks verdriet

Wat opvalt, is dat Fatima erg positief is. Naast haar vrijwilligerswerk in het Havencafé, helpt ze ook in het Repair Café. Ze gaat met de bus van Warmond naar Sassenheim. "Fietsen kan ik nog niet, wie weet in de toekomst. Voor nu is de bus ook goed. "

Ondanks de glimlach, is er ook een groot verdriet in Fatimas leven. Ze heeft nog familie in Syrië. "Ik hoop zo dat het goedkomt. Dat is mijn diepste wens."

Ineke van Winden, coördinator integratie statushouders bij Welzijn Teylingen:

"Ik ben aangesteld door de gemeente Teylingen en ingekwartierd bij Welzijn Teylingen. Ik initieer, coördineer en zorg voor verbinding tussen instanties en individuen die zich bezighouden met statushouders. Zowel professionals als vrijwilligers. Zo nodig zet ik nieuwe projecten op.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus. De diversiteit in deze groep is enorm en varieert van hoog- tot laagopgeleid, jong en oud, Aziatisch en Afrikaans. Sommigen zijn christen, anderen moslim of juist weer uitgesproken atheïst. Vanwege de verscheidenheid verloopt het integratieproces bij iedereen anders. Het leren van de Nederlandse taal, veelvuldige omgang met Nederlanders, het doen van (vrijwilligers)werk of zodra het kan betaald werk, of een studie zijn manieren om integratie te bevorderen. Maar tegelijkertijd blijft integratie ook maatwerk.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal over hoe het is om hier in de gemeente een nieuw leven op te bouwen. De bedoeling van deze rubriek is om de nieuwkomers in Teylingen een gezicht te geven. Daarnaast brengen wij een Nederlander uit Teylingen in beeld die als professional of als vrijwilliger betrokken is bij de statushouder."

Afbeelding