Dick Duynhoven presenteert zondag zijn eerste boek 'Onze eigen ruimte'. | Foto: pr.
Dick Duynhoven presenteert zondag zijn eerste boek 'Onze eigen ruimte'. | Foto: pr. Foto: pr.

'Ut Sloepie is legendarisch en zal dat altijd blijven'

Warmond n Met 130 pagina's in kleur komt de geschiedenis van jeugdsociëteit Ut Sloepie weer tot leven. Geboren en getogen Warmonder Dick Duynhoven tekende die op en presenteert het boek tijdens de reünie op zondag 14 mei.

Als ik nu in Warmond zeg 'Ut Sloepie', wat zegt de wat oudere inwoner dan?

Dick Duynhoven: "Vraag aan een willekeurige Warmonder wat 'Ut Sloepie' was, en je krijgt negen van de tien keer een goed antwoord. De jeugdsociëteit die ruim dertig jaar heeft bestaan, was voor de Warmondse jeugd in de jaren zeventig, tachtig en negentig de place to be. Maar ook jongeren uit de (verre) omtrek wisten Ut Sloepie te vinden.

De zestigers van nu zullen je over De Burcht vertellen. Dat was toentertijd – eind jaren zestig - het Parochiehuis waar onder meer hobbyclubs en scouting hun onderkomen hadden. Ut Sloepie kreeg daar in 1969 een zaaltje. Dat was voorheen een lokaal van de kleuterschool. Daar is het allemaal begonnen. De eigen ruimte met eigen muziek. Een ongedwongen sfeer waar 'iedereen-met-iedereen' danste. Een ruimte met nog wat flowerpower- en hippiesfeer, waar ook soulkikkers en zelfs disco-fans zich thuis voelden.

In 1978 kreeg Ut Sloepie een plek in het Meerpunt, het net gebouwde multiculturele centrum. Het was een saaie betonnen ruimte. Maar met hetzelfde enthousiasme als hun voorgangers in De Burcht, wisten de jongeren van toen het weer tot 'onze eigen ruimte' te maken. Daar vierden de vaders en moeders van nu hun jong zijn. In het boek vertellen zij hoe dat ging."

In welke periode was u betrokken bij de jeugdsociëteit?

"Zelf kwam ik in Ut Sloepie in de eerste vier jaar. Ik hoor niet bij de oprichters of het bestuur, maar ik was vanaf het begin een van de vele medewerkers. Dat was eigenlijk een grote vriendenclub. Vaak achter de bar gestaan, hand- en spandiensten en natuurlijk gedanst."

Wat is uw beste herinnering aan die tijd?

"De weekenden waren een fantastisch, want 'iedereen' was er. En de eigen dj's (toen nog voluit 'diskjockeys' genoemd) zorgden ervoor dat er gedanst werd. Ik werkte me in het zweet op Dynamite van Mud en ik had er Nights in white satin dankzij de Moody Blues. En tussendoor tapte ik biertjes en maakte ik affiches voor het jaarlijkse Sloepie-festival. Mede dankzij dat festival met nationaal bekende popgroepen maakte Ut Sloepie naam tot ver buiten Warmond."

Hoe lang bent u met het boek bezig geweest?

"In maart 2015 ben ik echt begonnen met het zoeken in krantenarchieven en het verzamelen van namen. Over de eerste jaren wist ik zelf nog redelijk wat. Maar na de verhuizing naar het Meerpunt, in 1978, ben ik er niet meer geweest. Aanvankelijk dacht ik dat het in die jaren veel minder leuk was dan in het begin. Maar dat bleek verkeerd gedacht. Dankzij krantenberichten, foto's en verhalen van tientallen Sloepie-gangers kwam ook de periode tussen 1978 en 2001 weer tot leven. Maar omdat de herinneringen van de één niet altijd sporen met die van de ander, was het een flinke klus om er een chronologisch verhaal van te maken. Maar dat is goed gelukt. En het was ontroerend om zoveel mensen enthousiast te horen vertellen over hun Sloepie-tijd."

Mist Warmond Ut Sloepie?

"Veel Warmondse Sloepie-gangers – de meesten hebben inmiddels zelf kinderen of kleinkinderen – vinden het jammer dat er tegenwoordig niet meer zoiets is als Ut Sloepie. De overheid roept steeds vaker om 'zelfwerkzaamheid' van de burgers. Het boek 'Onze eigen ruimte' laat zien wat jongeren zelf kunnen bereiken."

'Ik tapte er bier, maakte affiches en werkte me in het zweet op Dynamite van Mud'

Wat is het programma tijdens de reünie?

"Toen ik de datum voor presentatie van het boek eenmaal had bepaald op zondag 14 mei, boden een paar Sloepie-fans aan om er dan ook meteen een grote reünie van te maken. Via de mail en via de website hebben ze heel veel mensen opgetrommeld. Iedereen is gevraagd de favoriete muziek uit hun Sloepie-tijd te noemen en daarmee is een Sloepie-top 40 samengesteld. Ook is er een pub-quiz met uiteraard vragen over Ut Sloepie en de muziek. Ik denk dat het heel druk wordt. Uit het hele land komen de mensen naar Warmond. Ut Sloepie revisited."

'Soulkikkers en disco-fans'

De boekpresentatie betekent tegelijkertijd dat uw 'project Ut Sloepie' erop zit. Gaat u het missen?

"Het boek is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Mijn zoon Sung heeft de vormgeving gedaan en iedereen die ik interviewde reageerde enthousiast. Er kwamen steeds meer anekdotes en foto's los, het boek had twee keer zo dik kunnen zijn. Uiteindelijk heb ik mezelf toch maar een deadline gesteld. Maar ik weet zeker - en dat is ook mijn bedoeling dat het boek nog veel méér herinneringen zal losmaken. Ut Sloepie is legendarisch en zal dat altijd blijven.

Een volgend boek? Nou, niet meteen. Hoewel ik tijdens het maken wel een paar keer gedacht: hé dat is misschien ook wel een aardig onderwerp voor een boek. Een voorbeeld is het jaarlijkse Sloepie-festival, dat een onderdeel was van het Kaagweekprogramma van de Vereniging tot viering van Warmondse feesten (VWF). Die club bestaat al heel lang en heeft ook een sprankelende geschiedenis."

'Onze eigen ruimte' is vanaf zondagmiddag 14 mei voor 25 euro te koop bij de reunie (van 15.00 tot 18.00 uur in Kunstcafé de Oude School), en daarna in de Albert Heijn in Warmond. Meer op www.utsloepieboek.nl.