De Tjarda loopt voorop in de stille tocht. Op het plateau een steen uit concentratiekamp Mauthausen. | Foto: fbps
De Tjarda loopt voorop in de stille tocht. Op het plateau een steen uit concentratiekamp Mauthausen. | Foto: fbps Foto: Peter Schipper

Bijzondere herdenking

Sassenheim n De steen uit concentratiekamp Mauthausen wordt door leden van de Tjarda tijdens de stille tocht op donderdag 4 mei voorgetrokken naar 't Onderdak. Zo'n honderd mensen volgen en lopen mee. Het is de eerste keer dat de Oranjevereniging Sassenheim na de Dodenherdenking bij het monument aan de Wilhelminalaan, aansluitend een stille tocht en bijeenkomst organiseert.

De bijeenkomst vooraf in de Pancratiuskerk maakte plaats voor een herdenkingsprogramma na afloop. De bedoeling is om meer mensen te interesseren voor de herdenking, met name jongeren, zegt Rob Koek, voorzitter van de Oranjevereniging. "We willen heel graag dat jong en oud met elkaar in gesprek gaan op zo'n avond." Tijdens het programma in het 't Onderdak lukt dat nog niet helemaal. Er is weinig jeugd, maar wel belangstelling van zo'n 60 anderen. Zij luisteren naar de stemmige muziek van Crescendo en kijken naar de indrukwekkende filmpjes over de oorlog. Een enkeling neemt de uitnodiging aan om zijn herinnering aan de oorlog te delen.

Mauthausen

De steen uit Mauthausen heeft een prominente plek voor het podium. De steen is in het bezit van een andere Oranjevereniging, die vorig jaar het graniet als symbool hadden bij hun herdenking. Tijdens een bijeenkomst voor bestuurders van Oranjeverenigingen, kwam Koek in gesprek over de steen. "We waren op zoek naar een andere invulling van de herdenking. Met deze steen geven we er een extra lading aan."

De herdenking om 20.00 uur bij het monument blijft onveranderd, besluit Koek. Deze vernieuwde opzet na afloop is een mooie eerste aanzet voor de komende jaren. "We willen graag dat jong en oud elkaar blijven ontmoeten."


Zoektocht naar het onderduikadres van Henriette

Sassenheim n De Stichting Oud Sassenheim (SOS) kreeg eind vorig een verzoek uit Canada om het onderduikadres te achterhalen van Henriette van Lier-Peereboom, die op 19 oktober 1944 van een zoontje Winston beviel in Sassenheim. De echtgenote van Winston is nu op zoek naar de Sassenheimse boerderij waar hij is ondergebracht en naar de familie die daar op het einde van de oorlog woonde. Henriette van Lier zou hebben gewoond in een huis dat door de Duitsers was bezet. Zij wist met haar baby te ontsnappen en heeft deze achtergelaten bij een echtpaar op een boerderij tot de oorlog over was. In de database van het Yad Vashem staan drie echtparen uit Sassenheim. De naam van Van Lier wordt niet vermeld. Als iemand een aanknopingspunt heeft, neem contact op met SOS via info@stichtingoudsassenheim.nl.