De bollenwethouders zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. | Foto: Ina Verblaauw
De bollenwethouders zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Cor de Mooy

Prioriteit voor parels van B(l)oeiende Bollenstreek

Bloeiend n Vijf van de zes wethouders waren donderdag 4 mei aanwezig in Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst B(l)oeiende Bollenstreek.

Een b(l)oeiende Bollenstreek, die het hele jaar boeit, levert een bijdrage aan landschap, recreatie, natuur en de economie van de streek. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen hebben bijna een jaar geleden het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek aangeboden aan de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft subsidie voor de uitvoering van de plannen beschikbaar gesteld. De gemeenten moeten samen bepalen waaraan ze de subsidie gaan besteden. Hoe ze dit willen gaan doen en welke onderdelen van het Gebiedsprogramma prioriteit krijgen, hebben de gemeenten vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst.

Plannen

Vijf plannen, "de Parels", krijgen prioriteit om verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken: Landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de Trekvaart Leiden-Haarlem en Strand en Duinen. Daarnaast krijgen de verbindingen tussen de "parels" aandacht. Wandelen, fietsen en varen moet nog aantrekkelijker worden. Bloemen moeten het hele jaar zichtbaar worden in de Duin- en Bollenstreek, bijvoorbeeld door aandacht voor ecologisch bermbeheer en het aanplanten van bollenmengsels. Mooi voor inwoners en recreanten, maar ook goed voor bijen en vlinders. De entrees naar de Duin- en Bollenstreek krijgen een herkenbare en fraaie uitstraling.

Wens

Alvorens de handtekeningen werden gezet, werden de wethouders uitgenodigd een wens uit te spreken over de voortgang van de plannen. "Samenwerken is samen verder ontwikkelen", aldus één van hen. Tevens was er een dankwoord naar de provincie, dat de subsidie beschikbaar had gesteld.


Gastheer Jan Hoogeveen nam daarna nog even het woord om te melden dat Streekmuseum Veldzicht een prachtige plek is waar ideeën worden (her)ontwikkeld. Op het erf van het Noordwijkse Veldzicht komen een pluktuin en een kruidentuin en wordt een belevingsroute ontwikkeld. Ook de jaarlijkse Pompoenenmarkt, die uit Noordwijk-Binnen is verdwenen, wordt tijdens de Monumentendag 2017, op 9 september op het terrein in ere hersteld. Meer informatie over de plannen staat op www.noordwijkerhout.nl/gebiedsprogramma.


Meerderheid tekent zich af voor garantstelling fusie scholen

Teylingen n De gemeenteraad gaat op 1 juni verder spreken over een garantstelling van bijna een kwart miljoen euro voor de fusie van het protestants-christelijk basisonderwijs (PCPO) met de rooms-katholieke Sophia Stichting.

Door Nico Kuyt

In de raadscommissie Welzijn was er brede instemming voor de garantstelling, nadat de Sophia Stichting nog aanvullende financiële cijfers heeft verstrekt. In de aanloop naar de raadsvergadering willen D66 en VVD het even in hun afzonderlijke fractie bespreken en daarom kon het nog niet als hamerstuk naar de raad gaan.

Failliet

Wethouder Kees van Velzen hield de commissie voor dat als de fusie niet door gaat, de PCPO failliet kan gaan. Alle leerlingen moeten dan worden ingeschreven bij een andere school. Die moeten door de groei weer worden voorzien van voldoende ruimte, meubilair en een onderwijsleerpakket. De kosten die daarmee gepaard gaan zijn erg hoog.

Hoge uitgaves

De problemen zijn bij de PCPO ontstaan omdat het bestuur jarenlang teveel geld uitgaf. De gemeente heeft heel lang aangedrongen bij Sophia om de PCPO op te pakken, maar die had er geen zin in. Pas na heel lang aandringen, toonde Sophia zich bereid, maar verlangde de garantstelling. Als het fout gaat, moet de gemeente tot maximaal die kwart miljoen betalen.

Meerderheid

De PvdA, het CDA, Trilokaal en de ChristenUnie konden instemmen met de garantstelling. Maar de VVD vroeg zich af of het wel een fundamentele taak is voor de gemeente. Dat is het niet, kon Van Velzen helder maken, maar de gevolgen bij een omvallen zijn groot.

Op zijn beurt hikte D66 tegen het risico dat de gemeente loopt. De fractie wilde meer onderbouwing van de cijfers zien. De wethouder wees op het zeer gedegen herstelplan van Sophia dat vertrouwen wekt. Elke twee maanden zit de gemeente en Sophia bij elkaar om het te volgen. Hij schat in dat door de zorgvuldige aanpak het risico niet hoog is, maar kan daarover geen zekerheid geven.