Automobilisten rijden vanuit de Herenstraat naar de Leidsevaart. Daar mogen ze alleen rechtsaf of rechtdoor. | Foto: pr.
Automobilisten rijden vanuit de Herenstraat naar de Leidsevaart. Daar mogen ze alleen rechtsaf of rechtdoor. | Foto: pr. Foto:

Geen maatregelen bij Nagelbrug

Voorhout n Door de werkzaamheden aan de turborotonde bij de Nagelbrug, moet het verkeer van en naar de Herenstraat sinds april omrijden. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, zegt Frans Nederstigt (ChristenUnie). Hij heeft hierover vragen gesteld aan B & W.

Automobilisten die de Herenstraat uitrijden en direct linksaf de Leidsevaart willen opdraaien richting de A44, moeten sinds half april eerst rechtsaf om vervolgens bij de rotonde Van Berckelweg in Noordwijk te keren. Vanuit tegenovergestelde richting is het voor automobilisten uit Noordwijk niet mogelijk om meteen linksaf te slaan, de Herenstraat in. Zij moeten om via de rotonde bij AkzoNobel. Het is hoe de Provincie Zuid-Holland het voor het aankomende half jaar heeft uitgetekend, maar in de praktijk gaat het regelmatig anders. Automobilisten proberen dan al eerder te keren, zegt Frans Nederstigt. "Het lijkt een typische bureau-oplossing, waarbij er maar van uit gegaan is dat mensen de borden wel zullen volgen. Veel automobilisten die vanuit Voorhout naar de A44 willen, kiezen er echter voor om de Rijnsburgerweg in te slaan en dan bij het Overbosch om te keren. Auto's vanuit Noordwijk richting Voorhout kiezen vaak voor de inrit van het sportpark om te draaien." Volgens de ChristenUnie werkt dit onveilige en onwenselijke situaties in de hand. Nederstigt: "De Rijnsburgerweg is helemaal niet berekend op kerende auto's, om over het sportpark Elsgeest nog maar te zwijgen. Auto's moeten op die laatste plek ook nog rekening houden met het fietspad en de omleiding voor fietsers die naar Leiden willen en met het verkeer op de Leidsevaart als ze weer de weg op willen".

In een reactie laat Menno Zijlstra, woordvoerder bij de provincie, weten dat ze op de hoogte zijn van de bijzondere verkeerssituaties bij de Nagelbrug. Er worden geen aanvullende maatregelen genomen, zegt hij. "Dat doen we bewust. Op het moment dat wij het fysiek onmogelijk maken om bij de Sportlaan linksaf te gaan of te keren, ontstaan op andere locaties, bijvoorbeeld bij inritten, wellicht nog gevaarlijkere situaties." De provincie houdt wel vinger aan de pols, besluit hij. "Samen met de aannemer houden wij de situatie nauwlettend in de gaten."