Teunis Buursema geflankeerd door burgemeester Carla Breuer en zijn echtgenote Bep. | Foto: Piet van Kampen
Teunis Buursema geflankeerd door burgemeester Carla Breuer en zijn echtgenote Bep. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Bijzonder afscheid met lintje voor brandweerman Teunis Buursema

Voorhout n Een afscheid met een bijzonder tintje. Dat overkwam brandweerman Teunis Buursema vorige week vrijdagavond tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer van Voorhout. Als Lid in de Orde van Oranje Nassau verliet hij na de gezellige en feestelijke bijeenkomst de kantine na de eer die hem te beurt was gevallen.

Door Piet van Kampen

Eenmaal per jaar komen de Voorhoutse brandweerlieden bij elkaar tijdens de jaarlijkse korpsavond. Nu voor het eerst in de nieuwe, eigen kantine. Onder hen het hoofd van de brandweer, burgemeester Carla Breuer. Zij was primair niet aanwezig om de stemming te verhogen- alhoewel zij zich prima tussen de aanwezigen vermaakte- maar met een speciale opdracht. Later zou blijken wat de reden was van haar komst.

Vernieuwingen

Het openingswoordje was aan Wim Jonker, ploegbaas van de post Voorhout. "Welkom in onze nieuwe knusse kantine, ons eigen honk." Jonker hield het kort want later zou hij nog uitgebreid aan het woord komen. Ron Sikking, plaatsvervangend clustercommandant Hollands-Midden prees de Voorhouters voor de staat van paraatheid en de snelle uitruktijden. Hij kondigde ook diverse vernieuwingen binnen de diverse disciplines aan. "Efficiƫnter werken is een speerpunt. Blijf vooral ook meedenken aan vernieuwingen," gaf hij als advies mee.

Podium

Het laatste bedrijf van het officiƫle gedeelte stond in het teken van afscheid en complimenten. Jonker nam in vogelvlucht de activiteiten en bijzonderheden van het afgelopen jaar door. Vervolgens nam hij afscheid van drie jeugdleden. Lovende woorden voor de gediplomeerden, de brandwachten Jan van der Plas en Werner van der Geest en de bevelvoerders Daan van Abswoude en Brian Verhulst. Jubilaris Patrick Weijers (20 jaar trouwe dienst) werd in de spotlights gezet en Jonker zelf werd door Sikking geprezen voor het 30-jarig lidmaatschap van het korps.

De beurt was daarna aan burgemeester Breuer. Zij nam de apotheose van de bijeenkomst voor haar rekening. De loftrompet werd gestoken voor Teunis Buursema, die na 24 jaar het korps gaat verlaten. Hij werkte in Katwijk, Lisse en Voorhout. "U had een onbaatzuchtige inzet voor ons allen. Het getuigde van een bijzondere toewijding en u bent een sociaal en betrokken mens. Namens Koning Willem Alexander benoem ik u tot Lid in de Orde van Oranje Nassau." Daarna had de personeelsvereniging ook nog een attentie voor Teunis, die op zijn beurt onder de indruk was van de verrassing. "Ik wist nergens van en ben blij verrast. Het is een hele eer." Daar moest op gedronken worden en het nablussen kon beginnen.