Het bezoek van de gemeente aan het Lage Land trok aardig wat mensen naar de Camping Spijkerboor. | Foto: Nico Kuyt
Het bezoek van de gemeente aan het Lage Land trok aardig wat mensen naar de Camping Spijkerboor. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Zijldijk, recreatie en glasvezel op wijkmarkt Lage Land

Warmond n Op Camping Spijkerboor, aan het eind van de Boekhorsterweg, hield de gemeente vorige week een wijkmarkt voor de inwoners van het Lage Land. De opkomst was groot, gelet op de weinige bewoners in het gebied.

Door Nico Kuyt

De aangename temperatuur, dreigende regenwolken, de voetbal en het songfestival; er waren op die donderdag bedreigingen genoeg om de inwoners af te houden zich die avond naar Spijkerboor te bewegen. Toch stroomde de kantine van de camping vol, waarbij ook een vertegenwoordiging van de buren uit de dorpsraad Oud Ade. In het gebied staat ook behoorlijk wat op stapel, zoals het opknappen en meer veilig maken van de Zijldijk, want de dijk lijdt aan verzakkingen, is te laag, te smal en het asfalt is ook niet meer al te best. In 2019 moet de dijk weer voor jaren tegen een stootje kunnen.

Boterhuispolder

De geplande nieuwe fiets- en wandelpaden wekte de interesse van de aanwezigen extra op. Het zuidelijke gedeelte van de polder is reeds recreatief ingericht en met nu de aanleg in het noorden rondt het project zich af. De buurgemeente Leiderdorp sluit tijdens het broedseizoen het zuidelijke deel af, maar Teylingen wil het jaarrond openhouden, zo maakte wethouder Kees van Velzen bekend. Er wordt gezocht naar een goede manier waarop mens en dier beide plezier hebben en natuur en recreatie elkaar niet bijten.

Rondje Kaag

Een ander recreatief plan is het fietsrondje om de Kaag. In het oostelijke deel trekt het rondje via de Zijldijk naar camping 't Haasje en dan met het pontje naar Kaageiland in Kaag en Braassem. Op hoogtijdagen kan het veer de toestroom nu al moeilijk aan. Teylingen is met de buurgemeente in overleg over een oplossing, bijvoorbeeld een tweede pontje, het vergroten van de huidige of de vaarroute verkorten.

Glasvezel

Voor een mogelijke aanleg van glasvezel zijn er ook ontwikkelingen. Kaag en Braassem is bezig met een initiatief met het bedrijf Dico om glasvezel aan te gaan leggen in haar buitengebied. Teylingen praat nu met de buurgemeente om het project iets over de grens te trekken om zo eveneens het Lage Land te voorzien van snel internet. Dat zou een handige oplossing zijn, gelet op de geïsoleerde ligging van het gebied in Teylingen.

Na nog aandacht voor het recreatiepark Watertuin, plannen voor een duurzame toekomst van het polderlandschap, zorg, het indienen van projecten bij de wijkregisseuse, het laten onderzoeken van zaken door de gemeentelijke Rekenkamer, projecten als gast in de raad en de cursus Politiek Actief en tenslotte een presentatie van het nieuwe meldingensysteem voor de openbare ruimte Fixi, werd het eerste gedeelte van de avond afgesloten. Bij de marktkraampjes konden de aanwezigen verder doorpraten over al de ontwikkelingen en hun mening, wensen en suggesties geven. Voor de liefhebbers was er een rondleiding over de camping.


Deze week enquête over Herenstraat en Jacoba van Beierenhof door St. Cecilia

Voorhout n Vrijwilligers van muziekvereniging St. Cecilia gaan op woensdag 17 mei, vrijdag 19 mei en zaterdag 20 mei bezoekers aan de Herenstraat en het Jacoba van Beierenhof vragen om mee te werken aan een enquête over winkelen en het verkeer in de Herenstraat in Voorhout. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om via de website van De Teylinger de vragen te beantwoorden en bij diverse winkeliers in te leveren. De enquête is een initiatief van citymanager John van der Tol.

Downloaden

De enquête is vanaf woensdag 17 mei te downloaden via www.deteylinger.nl en in te leveren bij Albert Heijn Voorhout, de Primera, Doe het zelf Schulte, Plus Van Dijk, Slagerij Voordouw, Pim's Place en Schoenmakerij Ben (allen Herenstraat in Voorhout). Per e-mail kan ook: redactie@deteylinger.nl. Deze enquête loopt tot en met zaterdag 10 juni.

Volgende maand is er een vergelijkbare enquête in het koopcentrum van Sassenheim. Warmond volgt later dit jaar. Na het verwerken van de resultaten worden ze gepubliceerd in De Teylinger.

De vrijwilligers van muziekvereniging St Cecilia nemen de enquêtes af. | Foto: pr.