De buurgemeente wil geen toename van verkeer op de smalle Boekhorsterweg, die deels in Teylingen ligt. | Foto: NK
De buurgemeente wil geen toename van verkeer op de smalle Boekhorsterweg, die deels in Teylingen ligt. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Aantal tenten en caravans op campings mag niet toenemen

Warmond n Er is een nieuw postzegelbestemmingsplan in wording voor campings De Horizon, Spijkerboor en Boekhorst in het Lage Land. Het legt per camping het maximaal aantal vast aan kampeermiddelen, zoals caravans, tentwagens en tenten. Het is het gevolg van een gang naar de Raad van State door buurgemeente Kaag en Braassem.

Door Nico Kuyt

In het kader van de deregulering is sinds 2008 de WOR komen te vervallen, dat zijn vergunningen op basis van de Wet op de openluchtrecreatie. De gemeenten moeten zelf het maximaal aantal of de soort kampeerplaatsen in hun bestemmingsplannen regelen. Teylingen maakte een nieuw bestemmingsplan 'Buitengebied', maar daarin waren geen maxima voor de campings opgenomen. Dit tot ongenoegen van Kaag en Braassem. De campings zouden kunnen gaan groeien in plekken en de buurgemeente vreesde een toename aan verkeersbewegingen op de smalle Boekhorsterweg, die begint in Kaag en Braassem en doodloopt bij de campings in Teylingen.

Nieuw bestemmingsplan

Kaag en Braassem stapte naar de Raad van State en kreeg haar gelijk. Teylingen kreeg de opdracht om voor de campings de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst een nieuw bestemmingsplan vast te stellen, waarin het aantal kampeermiddelen, zoals vastgelegd in de laatste verleende WOR-vergunningen, zijn opgenomen. Er is nu een voorontwerp gereed. Als de hele procedure is afgerond en er leeft het plan om het aantal alsnog te laten groeien, dan moeten Teylingen en Kaag en Braassem samen iets aan de smalle weg doen.

Overigens is de camping ´t Haasje niet in dat bestemmingsplan opgenomen. De rechtsgang ging alleen over de drie overige campings. De Horizon en ´t Haasje behoorden eerder tot de gemeente Alkemade, nu Kaag en Braassem. Bij de grenscorrectie in 2012 zijn zij bij Teylingen gevoegd. De procedure om te komen tot aanpassing van de grens verliep destijds iets stroef met de buurgemeente.