Op de borden konden alle ideeën, wensen en knelpunten worden opgeplakt. | Foto: Nico Kuyt
Op de borden konden alle ideeën, wensen en knelpunten worden opgeplakt. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Geen stormloop bij inloop over Herenweg

Warmond n Het was niet dringen op de inloopbijeenkomst in Het Trefpunt voor de participatie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en Oosteinde. Bezoekers konden daar knelpunten aangeven en ideeën uiten om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. De aanwezigen gaven soms heel tegenstrijdige oplossingen.

Door Nico Kuyt

Op dinsdag 16 mei ging de participatie van start met een schouw. Die middag liep een delegatie vanaf de kruising Oosteinde met het industrieterrein bij O'Neill tot aan het Warmonderhek. Een vijftigtal bewoners en ondernemers keken samen met de gemeente naar de situatie op straat. Die avond was er een inloopbijeenkomst waar ook daar de inwoner zijn zegje kon doen. Er wordt al jaren gesproken over de verkeersveiligheid van de Herenweg en de in het verlengde liggende straten. Er is sprake van een gevoel van onveiligheid. De Herenweg staat nu op de rol om heringericht te worden. Er is nog geen plan of ontwerp, maar de bevolking kan alvast zijn ideeën, wensen en knelpunten kwijt zodat deze kunnen worden meegewogen. Op dit moment loopt er nog een online enquête op de gemeentelijke website. Uiteindelijk moet het leiden tot verschillende schetsontwerpen en vervolgens een definitief ontwerp. Maar zover is het nog niet.

Knelpunten

Op de inloopbijeenkomst werden diverse knelpunten opgesomd. Zoals bij de splitsing Herenweg met de Sweilandstraat, die sinds de vorige aanpassing smaller is geworden. Er klonk een roep om de bomen op de Oranje Nassaulaan te kappen, echter, een evenzo luide roep werd gehoord om de bomen te behouden. Er leefde de wens voor versmallingen en sluizen om zo de snelheid uit het verkeer te halen, maar geen drempel, want dat zorgt voor trillingen. En een zone van 30 km/h, dat werd vaak gehoord. Anderen meenden evenwel dat het wel mee viel met het harde rijden. De Herenweg kon ook wel iets smaller en meer ruimte voor de fietser, zo opperde een bezoeker.

Kruispunt AH

Veel opmerkingen kreeg het kruispunt bij de Albert Heijn. De zebra is gevaarlijk, want auto's stoppen niet. Het laad- en lossen bij de supermarkt dient een andere plaats te krijgen, want de vrachtwagens belemmeren het zicht. Auto's staan soms op de stoep, waardoor passanten met een kinderwagen op de straat moeten. Om handhaving werd gevraagd. En een schoolzone. Het idee kwam op om het brom- en fietsverkeer maar om te leiden via de Dorpsstraat. Verder is de Herenweg te smal voor het vrachtverkeer en die maken dan gebruik van de fietspad, zo klonk een knelpunt. Ook is het bij de gedenknaald onoverzichtelijk voor de fietser om over te steken. En de Oranje Nassaulaan is al helemaal gevaarlijk voor de fietser. Eén inwoner huldigde een totaal andere mening dan de overige bezoekers: helemaal niets veranderen.


Gratis oefenen voor theorie-examen

Teylingen n In 2017 kun je bij Bibliotheek Bollenstreek gratis oefenen voor je theorie-examen scooter (bromfiets), auto of motor met het oefenprogramma theorie-rijbewijs van Theorie.nl.

Het oefenprogramma theorie-rijbewijs van Theorie.nl is beschikbaar voor iedereen die de bibliotheek bezoekt, leden en niet-leden. Je kan oefenen op een computer in de bibliotheek of op je eigen mobiel, tablet of laptop mits deze is aangesloten op het wifi-netwerk van de bibliotheek. Alle mogelijke vragen uit het CBR-examen zitten in het oefenprogramma verwerkt. De bibliotheek helpt hiermee de slagingskans van theorie-examenkandidaten vergroten. Een groot aantal mensen (meer dan de helft in 2016) zakt de eerste keer voor het CBR theorie-examen.

De samenwerking met Theorie.nl is in eerste instantie voor een jaar. Eind dit jaar wordt besloten of we deze dienstverlening voortzetten.