Inmiddels zijn de huizen aan de Norremeerstraat gesloopt, nadat er vertraging was door de vondst van asbest. | Foto: pr.
Inmiddels zijn de huizen aan de Norremeerstraat gesloopt, nadat er vertraging was door de vondst van asbest. | Foto: pr. Foto:

Vertraagde sloop van Norremeerstraat vanwege asbest

Warmond n De vertraagde sloop van het project Norremeerstraat komt door asbest op verborgen plaatsen. De communicatie hierover naar de inwoners is volgens de gemeente afdoende geweest, zoals over het ontwerp van de nieuwbouw waar enige bezwaren leefden.

Door Nico Kuyt

De planning voor woningbouwvereniging STEK was om de woningen eind 2016 te slopen, maar de start was pas in april 2017. Tijdens de sanering zijn een aantal keer nieuwe asbestverdachte bronnen gevonden. Deze waren bij eerdere inventarisaties niet waargenomen, omdat ze vaak weggewerkt zaten in bouwkundige constructies en hierdoor niet zichtbaar waren. Vanwege gezondheids- en veiligheidsrisico's en de wet- en regelgeving is bij het vinden van een nieuwe asbestverdachte bron het werk stil gelegd en de betreffende bron onderzocht. Na onderzoek en rapportage kon de saneerder zijn werk voortzetten, maar met de nodige vertraging. Bij het vinden van een asbestverdachte bron gaan er al snel enkele weken overheen alvorens deze in het werk verwijderd kan worden.

Vervelend

Stek geeft aan dit vervelend te vinden, vooral voor de toekomstige bewoners die langer moesten wachten op hun nieuwe woning, maar nu eenmaal gezondheid en veiligheid moet prevaleren. Een snelle uitvoering van de sloop en bouw was fijn geweest voor de terugkerende bewoners, zo geeft ook B&W op vragen van raadslid Maarten van Welie (CDA) aan, maar de communicatie is afdoende geweest. Stek wilde haar projecten op tijd starten, maar vertragingen hebben nu eenmaal voor alle partijen nadelen. Die belangen zijn door Stek zorgvuldig afgewogen en zij biedt volgens de gemeente aan haar huurders bij het verhuizen een goede begeleiding aan. Stek heeft het initiatief genomen om een aantal bestaande complexen te vernieuwen, omdat deze kwalitatief gezien onvoldoende aansluiten op de huidige maatstaven. Een ambitie die B&W onderschrijft. De vernieuwing vindt plaats in de bestaande dorpsstructuur, waardoor er met veel belangen rekening moet worden gehouden. Naar de mening van B&W is er zorgvuldig omgegaan met de sociale huurvoorraad en de belangen van individuele bewoners. Voor de Kaag- en Norremeerstraat geldt dat het is vertraagd, onder andere omdat er weerstand was op het ontwerp. Het gewijzigde plan is in samenspraak met de omgeving en haar huurders daarna tot stand is gekomen. Hierover is afdoende gecommuniceerd, aldus B&W.


Cultuur Verheft ''boeit een heel weekend, en bloeit al zeventig jaar''

Voorhout n Met de slogan 'Cultuur Verheft b(l)oeit al 70 jaar', vierde toneelvereniging Cultuur Verheft afgelopen weekend het 70-jarig jubileum.

Ieder jubileum wil Cultuur Verheft trouwe donateurs en publiek iets verrassends tonen waarbij zoveel mogelijk spelers worden betrokken. Het publiek werd verrast met zes eenakters en als extra, enkele korte voorstellingen gespeeld door de jeugd van de vereniging. De club wilde graag mooie en aparte plekjes van Voorhout laten zien en daarom was ditmaal gekozen voor zes verschillende locaties: Ons genoegen, Kleine kerk, het pand van Jos Hoek, De Roef, Boerhaave, De Verdieping. Het publiek had de keuze uit drie stukken per avond. En zo trok, als een ware processie, het publiek van eenakter naar eenakter.

Op iedere locatie stonden toneelvrienden het publiek op te wachten met koffie of thee. Om het 70-jarig feestje extra te laten sprankelen, was er voor iedere gast een glas bubbels na de tweede eenakter.

Het beoogde doel van de jubileumcommissie om iets bijzonders op de planken te brengen, bleek geslaagd. Het publiek reageerde enthousiast. ''Het gevoel van saamhorigheid, zo met elkaar door het dorp lopen'', roemden de bezoekers de opzet.

De toneelvereniging kijkt terug op een wervelend en sprankelend weekend, dat dankzij de medewerking van veel vrijwillige handen tot stand gekomen. Naast spelers, hadden ook decorbouw, grime, rekwisieten en geluid, souffleurs een belangrijke rol. Vele familieleden en vrienden van de club staken de handen uit de mouwen.

'De auto van Joost' door Cultuur Verheft. | Foto: pr.