Een bezoeker maakt een foto van de visualisatie, waarop de windmolens vanaf het eigen adres te zien zijn.
Een bezoeker maakt een foto van de visualisatie, waarop de windmolens vanaf het eigen adres te zien zijn. Foto: pr.

Veel belangstelling voor informatiemarkt over windmolens

Sassenheim n De informatiemarkt bij de AkzoNobel, vorige week dinsdag 16 mei, werd goed bezocht. De ongeveer zeventig belangstellenden hadden vooral vragen over geluidsoverlast, slagschaduw en horizonvervuiling.

Veel aanwezigen hadden de aankondiging van de informatiemarkt in de krant of op Facebook gelezen. Buurtbewoners in een straal van vijfhonderd meter van Akzo, in totaal vijftien huishoudens, waren middels een brief persoonlijk uitgenodigd.

Het is vooral druk bij de twee computerschermen achterin de ontvangsthal van Akzo. Daarop is door een visualisatie te zien of en hoe de windmolens te zien zijn vanaf een bepaalde plek. Veel bezoekers zijn nog onzeker en willen op de informatiemarkt uitvinden wat ze uiteindelijk van de windmolens gaan merken. Verschillende locaties in Teylingen en Oegstgeest worden ingevoerd. Met name de zichtbaarheid vanaf de eigen woning wordt veel gevraagd. Soms valt het mee, soms niet.

Geluid

Veel bezoekers van de informatiemarkt willen zich goed laten informeren. Een aantal van hen woont binnen een kilometer van de molens. "Ik ben vooral benauwd voor het geluid," zegt een inwoner van de Fuchsiastraat in Voorhout. "Tussen onze wijk en de molens zit een open stuk van minder dan een kilometer en ik weet niet zo goed wat het geluid dan doet. Het geeft misschien overlast. En ik ben ook bang voor waardedaling van mijn huis."

Draagvlak

Vanaf de Teylingerdreef zijn de hoogste windmolens (175 meter tiphoogte) goed te zien, zo blijkt uit de visualisatie. Verder weg is deze variant ook deels bij de Klinkenbergerplas en het sportpark De Roodemolen te zien. Hoe de variant met drie kleinere windmolen eruit ziet, komt eigenlijk niet aan bod, omdat Akzo zegt nog niet te weten hoe hoog deze molens zouden worden.

Ook voor een bewoonster van de Rijnsburgerweg zijn de windmolens even slikken. Vanuit haar huis zou zij ze goed kunnen zien, blijkt uit de visualisatie. Ze snapt de belangen van AkzoNobel, maar wil wel een kanttekening maken. "Ik ben voor groene energie, maar vind het wel belangrijk dat er een breed draagvlak voor is."

Informatieavond op 7 juni

Inwoners krijgen op woensdag 7 juni opnieuw de kans informatie in te winnen en hun mening te geven tijdens een door de gemeente Teylingen georganiseerde gespreksavond. Van 19,00 tot 21.00 uur kunnen bezoekers met B&W, raadsleden, vertegenwoordigers van Akzo en van de provincie in gesprek in het bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout.