Zo'n 1,4 miljoen bezoekers uit 100 landen kwamen de bloemen in Keukenhof bewonderen. | Foto: Arie in 't Veld
Zo'n 1,4 miljoen bezoekers uit 100 landen kwamen de bloemen in Keukenhof bewonderen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Keukenhof volgend jaar korter open om bloei te garanderen

n Nieuw record: 1,4 miljoen bezoekers

Lisse n De bloemententoonstelling Keukenhof sluit vanaf volgend jaar een week eerder dan tot op heden het geval was. Concreet betekent dit dat het park van 22 maart tot en met 13 mei 2018 geopend zal zijn.

Door Arie in 't Veld

Directeur Bart Siemerink maakte dit bekend op de seizoensafsluitende bijeenkomst met de pers. "Aanvankelijk zouden we nog en week langer open blijven en dus de Pinksterdagen meenemen, maar het risico dat we vooral aan het einde Keukenhof onvoldoende in bloei kunnen laten zien is te groot. En dat levert teleurstellingen op." Siemerink zegt ook dat het kan gebeuren dat volgend jaar het park bij het sluiten van de poorten nog vol in bloei staat. "Het zij dan maar zo. Dan hebben we al die tijd kwaliteit gebracht en dat is waarvoor de mensen van heinde en verre komen."

Siemerink liet ook blijken uitermate blij te zijn met het bezoekersaantal van 1,4 miljoen. Een nieuw record. Meer nog is het waarderingscijfer dat de bezoekers gaven aansprekend, want dat kwam uit op een 8,9. "Als het nieuwe poortgebouw er niet was geweest, waren we af en toe danig in de knel komen te zitten. Nu konden de bezoekersstromen vrij snel worden verwerkt. Met dank ook aan de ongeveer duizend medewerkers die in het seizoen bij ons actief zijn."

Lagere leeftijd

Siemerink was blij met de daling van de gemiddelde leeftijd van de bezoekers ten opzichte van vijf jaar geleden. Toen lag dat nog op 51 en nu op 48 jaar gemiddeld. Het aantal kindertickets bleek gestegen te zijn van 40.000 vier jaar geleden naar 60.000 nu. Ook het aantal verkochte Lentepassen kende een fikse groei. De directeur haalde twee bijzonder trouwe bezoekers aan: een dochter en hoogbejaarde moeder uit Enschede die drie maal per week op de trein naar Keukenhof stapten.

Op vier dagen, waaronder Corsodag en 30 april, was het te druk. "De mensen stonden heel lang in de file en er werd zelfs geadviseerd het bezoek aan Keukenhof af te blazen. Dat wil je natuurlijk niet", zei Siemerink. Dit seizoen kwamen zo'n 13.000 touringcars en 175.000 auto's naar het park. Via de Arriva-busverbinding vonden ook nog eens 200.000 bezoekers de weg naar Lisse, waaronder een flink aantal bussen vanaf Schiphol vertrok.

Volgend jaar is er een nieuw seizoen met als thema 'Romantiek'.


Ganzenveren rapen met de Warmondse voetveer De heere Schouten

Warmond n De heere Schouten vaart iedere woensdag, vrijdag en in het weekend van 10.00 tot 16.30 uur over het Joppe.

Moederganzen raken kort na het uitkomen van hun eieren spontaan in de rui. Ze verliezen dan hun grootste veren met slagpennen en hun staartveren. De ganzenmoeders kunnen dan enkele weken niet vliegen en worden zo door de natuur gedwongen bij hun kuikens te blijven en hen voor gevaar te behoeden.

Kroontjespen

De ganzenveren werden in de middeleeuwen gezocht en de grootste exemplaren werden na een relatief eenvoudige bewerking gebruikt als schrijfgerei. Door de komst van de metalen (kroontjes-)pen verdween de veer voor gewoon schrijven, maar in de kalligrafie wordt de ganzenveer nog steeds superieur geacht.

Ga zelf op zoek!

Op plaatsen waar ganzen veel voorkomen, kun je de veren in de maanden mei en juni zomaar oprapen. Prachtige vindplaats zijn bijvoorbeeld de Zwanburgerpolder in Warmond of de Tengnagel, het schiereiland bij de Leidse Merenwijk. Daar kom je het makkelijkst met de antieke voetveer De heere Schouten. Die vaart elke woensdag, vrijdag en in het weekeinde van 10.00 tot 16.30 uur over het Joppe. Opstappen kan op het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn of op de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk. De overtocht kost slechts 2 euro per persoon en kinderen tot acht jaar varen gratis mee. Voor meer info: www.zwanburgerpolder.nl.

Chris Derksen (9) uit Haarlem maakte afgelopen weekend een tochtje met De heere Schouten. Hij trok eropuit, samen met opa en oma De Vos uit de Merenwijk en zijn moeder Linda. Op de foto (onder) toont hij trots de handvol ganzenveren die hij vond tijdens het uitje.

Trots toont Chris (9) de gevonden veren. | Foto: pr.