Burgemeester Breuer verrast Genevieve van Panhuys (r) met een koninklijke onderscheiding. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Breuer verrast Genevieve van Panhuys (r) met een koninklijke onderscheiding. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Koninklijke onderscheiding voor Geneviève van Panhuys

Teylingen n "U bent de aanstichtster van deze Jumelage -vriendschapsband- tussen de inwoners van Warmond en Champigné," zo grapte burgemeester Carla Breuer tijdens een feestelijke bijeenkomst in museum De Zwarte Tulp in Lisse. Enkele tientallen inwoners van Warmond en het Franse dorp uit de Loire-streek waren er vorige week vrijdag vervolgens getuige van hoe Geneviève van Panhuys koninklijk werd onderscheiden.

Door Piet van Kampen

De Stichting JWC (Jumelage Warmond Champigné) werd in 2003 door de familie Van Panhuys opgericht. Zij bevorderde een vriendschapsband tussen de beide dorpen en sindsdien vinden er jaarlijkse uitwisselingen tussen inwoners plaats. Zij worden in gastgezinnen opgevangen voor een paar dagen en genieten van de omgeving. Er is een hechte band ontstaan. "Vriendschap die u moet koesteren," benadrukte Breuer. Haar woorden werden door een tolk vertaald, hetgeen nogal eens hilarische momenten teweeg bracht onder de enthousiaste aanwezigen. Het was een vreugdevol weerzien, een soort reünie. "U heeft er een succes van gemaakt voor een aantal inwoners uit alle geledingen," prees Breuer de aimabele Van Panhuys. De aanwezigheid van Teylingen's eerste burger had echter een speciale reden.

Koninklijke onderscheiding

Het is niet de enige verdienste van Van Panhuys, waarvoor zij koninklijk werd onderscheiden. Geneviève heeft meer voor haar dorp betekend. Zij nam het initiatief voor een Frans Café, waar tien keer per jaar inwoners bij elkaar komen om Frans te leren spreken of de kennis van deze taal op willen halen. Verder was zij vrijwilliger bij de v.v. Warmunda, van 1998 tot 2002 fractievoorzitter van de VVD in gemeenteraad van Warmond en vrijwilliger bij de Johanniter Orde, die zieken en hulpbehoevende steun verleent. "Daarom heeft het Koning Willem Alexander behaagd om u tot Lid in de Orde van Oranje Nassau te benoemen,"mocht de burgermoeder haar mededelen waarna zij haar het lintje opspeldde.

Origineel cadeau

De gedecoreerde werd bij haar afscheid als voorzitter ook door Paul Jeanneteau, de burgemeester van Champigné, geprezen. Hij overhandigde haar de erepenning van zijn gemeente. De meegekomen inwoners uit het Franse dorp deden daar nog eens een schepje bovenop. Van Panhuys werd verrast met 32 stripboeken met de titels van het alfabet. Het begon met Asterix en Obelix enzovoort. Lachend scheurde zij het cadeaupapier er met een ruk af. "Ik ben totaal verrast. Wie heeft al die informatie over mij verzameld?," vroeg zij zich met een glimlach af. Inmiddels heeft Bernadette van Moorsel de JWC-voorzittershamer van Van Panhuys overgenomen.