Het ontwerp voor de nieuwbouw op de plek van Villa Rusthoff. | Foto: pr.
Het ontwerp voor de nieuwbouw op de plek van Villa Rusthoff. | Foto: pr. Foto: pr.

Plannen Villa Rusthoff onthuld

n Appartementen, lunchroom en terras aan de parkzijde

Sassenheim n Villa Rusthoff, het karakteristieke gebouw dat nu de entree van Park Rusthoff in Sassenheim siert, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een appartementengebouw met acht appartementen en een lunchroom met een terras aan de parkzijde, die de nieuwe publiekstrekker van de winkelstraat moet worden. Het pand wordt gebouwd in de stijl van de omliggende gebouwen uit de 20e eeuw.

Door Esther Luijk

Afgelopen woensdag werden dan eindelijk voor het eerst de officiƫle plannen gepresenteerd door Harry Bakker van H&B Bouw en Diederik van Egmond van Van Egmond Architecten.

Lang werd er gediscussieerd, onderhandeld en geluisterd naar alle betrokken partijen. Veel mensen zijn het oneens met de sloop van de villa uit 1930. Onder andere voorzitter Alfred Pop van Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft lang gestreden voor het behoud ervan, omdat het een beeldbepalend pand in het dorp zou zijn. Tevergeefs, blijkt nu. Van Egmond: "Hoe mooi ook, de villa is geen monumentaal pand. We hebben uitgebreid onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de villa eventueel te behouden. Er mankeert echter veel aan het huis: dunne wanden, enkel glas, geen spouwmuren, achterstallig onderhoud, en zo zijn er nog wel wat dingen. We zouden zoveel dingen moeten aanpassen dat je de authenticiteit van het gebouw kwijt bent. Tel daar een enorme hoeveelheid asbest bij op en het werd gewoonweg te duur om het pand te renoveren. Dat hebben meerdere onafhankelijke partijen bevestigd."

Asbest

De asbestsanering is op dit moment is volle gang. Direct na de voltooiing daarvan, volgt de sloop van de villa. Ook dat is tegen het zere been van Pop, die liever had gezien dat de villa pas gesloopt zou worden vlak voor de bouw van het nieuwe pand. De start van de bouw staat pas gepland voor begin 2018 en een gat is volgens Pop 'hartstikke lelijk'. Van Egmond ziet dat echter anders: "De urgentie van het asbestprobleem was dusdanig dat nu al begonnen zijn met saneren. Bovendien stond het huis dermate lang leeg dat we bang waren dat het krakers zou trekken. Het probleem van het gat gaan we vervolgens oplossen door het netjes af te werken met bijvoorbeeld gras."

Karakteristiek

De kritische SOS-voorzitter is overigens wel vrij tevreden met de laatste ontwerpen. "Het staat in schril contrast met wat ze eerder hadden getekend. Dit is al een heel stuk beter. Het is nog geen landhuis, zoals wij het graag hadden gezien, maar het is wel duidelijk een karakteristiek pand. Het enige wat me nu nog zorgen baart is het terras in het park. Dat vind ik afdoen aan de entree. Ik kan me ook niet voorstellen dat de monumentencommissie daarmee akkoord gaat, dus we gaan het zien."