Afbeelding
Foto: Peter Schipper

Beleving en samenwerking staan centraal bij citymanager

Voor John van der Tol is het eerst half jaar als citymanager in Teylingen voorbij gevlogen. Tijd om de balans op te maken, al is het lijstje met actiepunten behoorlijk lang. 'Ik zie nog heel veel mogelijkheden.'

Loop door de centra in Sassenheim, Voorhout of Warmond met de citymanager en hij kan je precies vertellen waar de aandachtspunten zitten. Voor de foto bij dit interview staat Van der Tol op het kruispunt in het centrum van Sassenheim. Voor een winkel staan de bakken met producten wel heel ruim uitgestald. Van der Tol aarzelt geen moment en nog voordat de fotograaf de foto kan maken, loopt hij nog even bij de winkel binnen om te vragen of dit wel de bedoeling is. "Het kan toch niet zo," zegt hij even later verontwaardigd.

Het typeert de citymanager van Teylingen, die deze maand precies een half jaar in functie is. "Ik ben van het aanpakken," zegt hij lachend. Niet gek, want Van der Tol heeft het ondernemerschap van huis uit meegekregen. Zowel zijn vader als stiefvader waren ondernemers. "Als op zaterdag een keer een voetbalwedstrijd werd afgelast, was het niet de vraag of je mee kwam helpen. Daar was al op gerekend," herinnert hij zijn jeugd in Zoetermeer. Na zijn middelbare school tijd ging Van der Tol dan ook direct aan de slag. Hij kan terugkijken op een brede ervaring in de horeca en retail, maar vond de laatste jaren zijn passie in ondernemen en communiceren.

Het is voor hem de reden om te reageren op de vacature voor de eerste citymanager in Teylingen. De gemeente was op zoek naar 'een verbindender' tussen de Teylingse ondernemers en henzelf. Dat was ook hard nodig, meent Van der Tol. "Met alle respect, maar voor de gemeente hingen ondernemers er soms maar wat bij. Terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze dorpen. Wat zij brengen, is een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid."

Het 'city' zorgt overigens vooral voor verwarring, zegt Van der Tol niet veel later, terwijl hij een kopje koffie drinkt. "Ik ben eigenlijk meer een centrummanager. Citymanager past meer bij de grote steden en gaat over je gemeente zo goed mogelijk vermarkten. Het is veelal gericht op toerisme. Mijn werkzaamheden gaan daar in de basis niet over. Ik werk juist vanuit de ondernemers naar de klanten toe."

'Een brug slaan tussen ondernemers en gemeente'

Hare majesteit

Ondernemers staan dus centraal, maar hij benadrukt dat 'hare majesteit de klant' het allerbelangrijkste is en blijft. "Ik vind dat ondernemers soms teveel op zichzelf gericht zijn in plaats van te denken vanuit de klant. Je kan bijvoorbeeld wel gaan laden en lossen voor de deur, maar dat blokkeert ook de doorgang in de straat. Potentiële klanten vinden dat niet fijn. Het zorgt voor een minder goede beleving." Dat laatste woord valt voortdurend. Van der Tol hamert niet voor niets op 'beleving', zegt hij. "Klanten, of gasten in de horeca, willen een prettig verblijf. Alleen samen kun je dat bereiken. Je merkt dat winkeliers soms weerstand voelen, bijvoorbeeld als er nieuwe horeca in een winkelstraat bij komt. Ze vragen dan: 'wat heb ík eraan?' in plaats van 'wat levert een bepaalde actie het centrum op?'. Ik zie in Warmond dat dat veel minder het geval is, dan in Voorhout en Sassenheim. Ik probeer ze in die laatste twee dorpen dan ook uit te leggen dat een plek waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, iets toevoegt aan een winkelstraat. Ook 's avonds is er dan levendigheid. Mooi verlichte etalages trekken de aandacht. Je versterkt elkaar."

Eensgezindheid

Met de intentie om eensgezindheid onder de winkeliers en horeca-eigenaren onderling te creëren en een brug te slaan tussen ondernemers en gemeente, is Van der Tol aan zijn job begonnen. Hij heeft 1.000 uur per jaar om daar invulling aan te geven. De kosten voor zijn salaris en het budget voor projecten worden betaald door de gemeente en door de ondernemers via het Ondernemersfonds Teylingen. Van der Tol zat daarvan tot vorig jaar in het bestuur, maar stopte toen hij besloot te solliciteren als citymanager. Geluiden over belangenverstrengeling doet hij dan ook af als onzin. Zeker als het gaat over zijn andere werkzaamheden, als ondernemer van zijn eigen bedrijf Zaken voor Zaken. "Eigenlijk wil ik er niet eens meer wat over zeggen, want het is totale onzin. Het zijn twee functies die, op het verbinden na, niets met elkaar te maken hebben. Mensen die zoiets zeggen, hebben dat niet begrepen."

De eerste maanden benutte Van der Tol vooral om in kaart te brengen wat er al is en wat beter kan. Ook bezocht hij collega-managers in andere steden en dorpen. Wat hij in Teylingen vond, waren drie verschillende dorpen met ieder hun eigen plus- en minpunten. "Sassenheim is bij de fusie aangewezen als winkelgemeente, omdat het al het meeste aanbod had. Momenteel heeft de onveilige verkeerssituatie in de Hoofdstraat mijn aandacht. Voorhout draait om wonen, maar waar mensen ook hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Ook daar is de verkeerssituatie in de Herenstraat een punt van aandacht. Warmond is de recreatiegemeente, maar daar spelen weer andere dingen. Ik zou graag zien dat er daar nog meer wordt ingezet op vaartoerisme met de verbinding naar het dorp."

Goede basis

Vaak wordt gedacht dat Van der Tol meer evenementen gaat organiseren, maar dat is te kort door de bocht. "Sommige mensen denken dat, maar ik doe veel meer. Ik heb een beperkt budget en dat zou ik zo op kunnen maken aan enkel feesten en acties. Daar zie ik toch niet helemaal het nut van in, want alle drie de dorpen wordt al behoorlijk wat georganiseerd. Ik investeer liever in een goede basis. Als die goed is, dan werkt dat voor iedereen zoveel prettiger." Een voorbeeld is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in Voorhout, dat Van der Tol heeft geïnitieerd. Twee weken geleden werd de intentieovereenkomst tussen ondernemers, gemeente en hulpdiensten ondertekend. Het moet helpen om het centrum in Voorhout schoner en veiliger te maken. In Sassenheim is de eerste ster er al, maar zit de citymanager wel in de werkgroep om ervoor te zorgen dat het zo blijft. In het kader van de aankleding zijn er ook bloembakken geplaatst in Sassenheim, Voorhout en Warmond.

Daarnaast praat Van der Tol sinds kort ook mee in de werkgroepen rondom de weekmarkten in Voorhout en Sassenheim. Hij heeft er zo zijn ideeën over, maar merkt soms dat het binnen de gemeente veel tijd nodig heeft. "Dat is de ondernemer in mij. De ene dag bedenk je iets en de volgende dag ga je het uitvoeren. Maar zo werkt dat niet bij een gemeente. Ik heb daar ook zeker over geleerd in deze eerste zes maanden en kan daardoor die vertaalslag maken naar de ondernemers." In het komende half jaar staan ook een digitale winkelstraat en het enquêteren van inwoners over hun centra op de planning. De eerste enquête, over de Herenstraat en Jacoba van Beierenweg, is op dit moment al online. De resultaten worden in juli in deze krant bekend gemaakt.

Harder optreden

Vlak voordat Van der Tol doorgaat naar zijn volgende afspraak, rijdt een vrachtwagen achteruit een smal stuk van de winkelstraat in. Hij pakt zijn telefoon en maakt een foto. Het bestandje stuurt hij meteen door naar de Boa's. "Dit soort dingen is natuurlijk gevaarlijk en daarnaast ook slecht voor beleving. Dit moeten we niet willen. Ik vind dat we harder moeten optreden in dit soort situaties. Niet alleen de gemeente, maar ook de ondernemers. Het is eigenlijk het grote plaatje: als iedereen samenwerkt, worden de centra in Teylingen alleen maar beter."