Afbeelding
Foto: Nico Kuyt

Subsidie voor skeelerbaan terecht verleend of toch niet?

Warmond n Tijdens het vervolg van de hoorzitting zijn de vijf bezwaren van aanpalende bewoners van de Leidse Merenwijk besproken. Zij zijn tegen de komst van een skeelerbaan op de ijsbaan van Warmond. In deze zitting stond het verlenen van de subsidie door de gemeenteraad centraal.

Door Nico Kuyt

De Vereniging van Eigenaren Karpers en Forellen, de wijkvereniging, de bewonersgroep Rand Karpers en Forellen en enkele afzonderlijke bewoners uit de Merenwijk menen dat het raadsbesluit onverkort moet worden uitgevoerd of anders een nieuw besluit genomen. Om de subsidie te verkrijgen, diende de Warmondse IJsclub (WIJC) aan een aantal voorwaarden te voldoen, namelijk dat er een vergunning door de gemeente zou worden verleend en een succesvolle aanbesteding is uitgevoerd. Aan die vergunning zouden dan voorwaarden worden verbonden om overlast te beperken. De ijsclub diende een aanvraag voor een vergunning in, maar kort daarna constateerde de gemeente dat er geen vergunning nodig was. De bezwaarmakers vinden nog steeds van wel. Zij voeren ook aan dat er fouten kleven aan het besluit en noemen het besluit in strijd met de gemeentelijke Sportnota, want er is naar hun mening geen sprake van het vereiste tekort aan skeelerbanen in de regio. Ook is het skeeleren geen basissport om voor eenmalige subsidie te voldoen. Tot slot is het gras van de ijsbaan beschermde natuur volgens de gebiedsvisie Veerpolder en structuurvisie Teylingen, zo stellen de bezwaarmakers.

Ongegrond

De gemeente kijkt er anders tegenaan. De bezwaarmakers zijn, of niet-belanghebbende en kunnen dus geen bezwaar indienen. En als zij dat wel kunnen, dan zijn de protesten ongegrond. Het raadsbesluit heeft namelijk een beperkte reikwijdte. Het stelt alleen geld beschikbaar, maar B&W moet nog een nader besluit nemen om het te verstrekken, nadat de ijsclub hiertoe een verzoek heeft ingediend. En al die visies zijn volgens de gemeente slechts richtinggevend. Bepalend is het geldende bestemmingsplan en daarbinnen past de baan.

Jeugd

De vertegenwoordigers van de ijsclub haastte te verklaren dat de vereniging al vanaf het begin bereid is geweest om goede afspraken te maken met omwonenden over licht, geluid en parkeren. De skeelerbanen in de regio zijn geen optie, want WIJC richt zich voornamelijk op de jeugd. Skeeleren is een snel groeiende, laagdrempelige sport; 60 procent van de kinderen heeft skeelers, maar een baan op afstand, daar is de jeugd op de fiets niet naar toe te krijgen. De commissie stelt nu een advies op voor de gemeenteraad. Die gaat er dan over spreken en een besluit nemen hoe met de bezwaren moet worden omgegaan.


Trilokaal wil spreken over verkoop van woningen voor opvang statushouders

Teylingen n De fractie van Trilokaal is 'onaangenaam getroffen' door het snelle besluit van B&W om te stoppen met de aankoop van woningen voor statushouders en twee aangekochte woningen af te stoten.

Door Nico Kuyt

Trilokaal wil eerst een bespreking erover in de raadscommissie. De fractie vindt het te kort door de bocht dat B&W alleen hierover een besluit neemt zonder met de commissie van gedachten te wisselen wat met die huizen te doen. Totdat het gesprek heeft plaatsgevonden dient de verkoop van de huizen in de ijskast worden gezet, zo betoogde de fractie in de afgelopen gemeenteraad. Volgens wethouder Bas Brekelmans doet B&W precies wat is afgesproken. De raad heeft het besluit genomen om maximaal vijftien woningen aan te schaffen. Het geeft geen pas om huizen aan te kopen als je ze niet vol kan krijgen met statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning. Tot op heden zijn zeven woningen aangekocht, maar er is sprake van gewijzigde omstandigheden. De toestroom is aanzienlijk verminderd en de samenstelling veranderd. Ging het eerder hoofdzakelijk om alleenstaande mannen, nu zijn het vooral nareizende gezinsleden. Er zijn geen nieuwe woningen nodig en de aangekochte woningen Kagertuinen 29 in Sassenheim en Dorpsstraat 37a in Warmond kunnen weer worden verkocht. In de eerstvolgende raadscommissie spreken de fracties met B&W over de situatie rond de woningen.