Vlak voordat Team Bollenstreek naar Hamburg vertrekt, wordt de opbrengst van dit jaar bekend gemaakt. | Foto: pr.
Vlak voordat Team Bollenstreek naar Hamburg vertrekt, wordt de opbrengst van dit jaar bekend gemaakt. | Foto: pr. Foto: pr.

Roparun: 55.000 euro Team Bollenstreek

Voorhout n Bij de start op zaterdag 3 juni in Hamburg stond er nog 500 kilometer op de teller. Op maandagmiddag 5 juni kwam Team Bollenstreek over de finish in Rotterdam.

Team Bollenstreek doet al dertien jaar mee aan de Roparun, een estafetteloop met startpunten in Parijs en Hamburg. De hardlopers leveren, in teamverband, een sportieve prestatie om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook bij Team Bollenstreek hebben ze ermee te maken. Fysiotherapeute José overleed vorig jaar aan de ziekte. "Ze is vier jaar met ons meegegaan," vertelt Dave van der Wijngaard, voorzitter van Team Bollenstreek en kaartlezer tijdens de estafetteloop. "Dit jaar schonk haar man ons de massagetafel, die ze altijd meenam. Dat klinkt voor anderen misschien gek, maar dat is voor ons erg belangrijk. Zo is José altijd nog een beetje bij ons."

Het team ging met de foto van José over finish op de Coolsingel. Ook hadden ze een slinger bij zich, met daarop namen van mensen die zijn overleden aan kanker. "We hadden een oproep gedaan en kregen zo'n 200 reacties. Met al die kaartjes liepen we de laatste meters. Veel mensen waren speciaal voor dat moment naar Rotterdam gekomen."

's nachts pasta eten

De start was twee dagen eerder en 500 kilometer verderop in Hamburg. Een Roparun team bestaat uit acht hardlopers en daarnaast nog een uitgebreide staf van vijftien personen met daarin fietsers, chauffeurs, kaartlezers, fysiotherapeuten, mensen voor de catering en een fotograaf. Van der Wijngaard: "De loop ging fantastisch; we liepen zelfs boven ons gemiddelde. Overdag was het goed weer, alleen 's nachts was het echt heel koud."

Ieder team loopt in twee groepen van vier personen. Als de ene groep loopt, gaat de andere alvast naar de locatie waar de volgende wissel is. "Daar eten ze, gaan naar de fysio en proberen met wat geluk een half uurtje te slapen. Dat gaat zo de hele dag door, ook 's nachts. Het is moeilijk voor te stellen: je wordt 's nachts wakker gemaakt, probeert een bord pasta te eten en gaat dan kilometers hardlopen. Het blijft een knappe prestatie!".

55.000 euro

Het doel van de Roparun is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor zorg voor mensen met kanker. Op vrijdag, vlak voor het vertrek van het team naar Hamburg, maakte burgemeester Carla Breuer het eindbedrag bekend. Team Bollenstreek heeft dit jaar 55.000 euro opgehaald. "Daar zijn we weer heel erg blij mee," zegt Van der Wijngaard. "Het klinkt gek, maar eigenlijk is de Roparun zelf nog een van de meest eenvoudige onderdelen. Natuurlijk niet als prestatie, maar wel qua tijd. Het meeste werk zit vooral in de voorbereiding en specifiek in het ophalen van zoveel mogelijk geld. Wij doen dat door aanwezig te zijn op markten en braderieën, en collectes en veilingen te houden. We zijn ook erg trots op Hollen door de Bollen, het wandel- en hardloopevenement dat we in het voorjaar organiseren."

Door de 55.000 euro staat Team Bollenstreek in de top tien van teams met de hoogste inzamelingsbedragen. Van der Wijngaard is daar als vanzelfsprekend trots op. "Het is een bedankje waard, niet alleen naar onze teamleden, maar ook naar al onze sponsoren. Er zijn veel mensen in de Bollenstreek die al vele jaren doneren. Daar zijn we erg dankbaar voor. Zonder hen stelt onze deelname veel minder voor."